+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana desítek lidí z lanovky

Jeseníky, 16. února 2019 – Desítky lidí uvízly dnes odpoledne na dvousedačkové lanové dráze ve Filipovicích, museli je vyprostit členové Horské služby, hasiči i policejní vrtulník.

Záchrana desítek lidí z lanovky
Ilustrační foto

Dispečink jesenické HS dostal výzvu k zásahu ve tři čtvrti na čtyři. „Ihned jsme připravili potřebnou techniku a v šesti lidech vyrazili pod lanovku. Tam jsme okamžitě po vyhodnocení situace a dohodě s přítomnými členy Hasičského záchranného sboru Jeseníky začali se záchranou uvízlých osob,“ uvedl k situaci na místě David Spiller, zasahující člen Horské služby Jeseníky s tím, že v okamžiku poruchy byly na lanovce dospělí i děti.

Záchranáři HS a hasiči po nezbytné kontrole stoupací lanové techniky postupně spouštěli na zem jednoho z uvízlých pasažérů za druhým. „Nejdříve jsme vylezli k sedačce, zajistili přítomné a potom jsme je pomocí lanové techniky spustili. Tak jsme postupně dostali na zem všechny lidi. K zásahu dokonce zamířil i vrtulník Policie ČR, který v podvěsu také někoho zachránil,“ doplnil David Spiller. Po cca 1,5 hodině pak mohla být akce úspěšně ukončena.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí