+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Těžké zranění ženy a dítěte při snowtubingu

Krušné hory, 16. února 2019 – Sedmatřicetiletá žena a její čtyřletá příbuzná v Dolní Moldavě dnes odpoledne vylétli při snowtubingu z dráhy a narazily do stromu, pro ženu letěl vrtulník.

Těžké zranění ženy a dítěte při snowtubingu
Ilustrační foto

Členové HS na Bouřňáku dostali výzvu kolem čtvrté s tím, že na místě nehody leží žena s velmi vážným zraněním. „Byli jsme na místě během několika málo minut a zjistili, že dítě už odvezli do horské chaty. Po následném vyšetření se ukázalo, že holčička naštěstí vyvázla jen s několika drobnými odřeninami, přesto jsme ale doporučili návštěvu lékaře,“ uvedl Jan Mach, zasahující člen Horské služby Krušné hory s tím, že žena měla tolik duchapřítomnosti, aby dítě před nárazem vystrčila na sníh.

Na rozdíl od holčičky na tom byla paní podstatně hůř. „Měla za sebou krátké bezvědomí a stěžovala si na silnou bolest v hrudníku i hlavy. Podstatné ale bylo, že zároveň krvácela z uší a nosu. To nasvědčovalo vážnému poranění hlavy a zřejmě i nějakému vnitřnímu zranění. Proto jsme si ihned vyžádali pomoc vrtulníku Letecké záchranné služby z Ústí na Labem,“ popsal situaci zraněné ženy Jan Mach.

Když vrtulník přilétl, jen krátce zastavil nad místem nehody, aby vysadil leteckého záchranáře a lékaře LZS. „Spolupráce s nimi byla naprosto skvělá a velice rychlá. Jakmile vyskočili, převzali si pacientku a stabilizovali ji. Pak jsme ji společně připravili k transportu. Vrtulník opět jen krátce přisedl, zraněnou jsme bleskově naložili, posádka naskočila a žena mohla ihned pokračovat k dalšímu ošetření,“ uvedl k záchranné akci Jan Mach.

„Snowtubing je jeden z poměrně nových zimních sportů. Jde o sjezd na nafukovacím kruhu se sedátkem uprostřed. Faktem je, že taková věc je naprosto neuřiditelná a když jezdec nemá bezpečnostní přilbu, právě, jako ji neměla ona žena, velice riskuje,“ komentoval nehodu Miroslav Güttner, náčelník Horské služby Krušné hory. Dodal, že brát na snowtubing malé dítě je pak naprostý nerozum. Varoval všechny zájemce o tuto kratochvíli, aby nepodceňovali nebezpečí, jezdili opatrně a jen tam, kde je dráha vhodně zabezpečena před vylétnutím z dráhy, a vždy používali bezpečnostní prvky.

Foto z dnešního zásahu:

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí