+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Čtyři vážné úrazy v Harrachově

Krkonoše, 26. února 2019 – Včera mezi tři čtvrtě na deset a půl jednou po poledni řešili horští záchranáři v Harrachově čtyři vážné úrazy na sjezdových tratích.

Čtyři vážné úrazy v Harrachově
Foto z pondělních zásahů

První dva se přihodily na černé sjezdovce a oba byly důsledkem zřejmě riskantní jízdy a nárazu do stromu. „V jednom z případu se jednalo o poranění hrudníku a levé horní končetiny a také otřes mozku. Lyžař neměl ochrannou helmu. Krátce poté pak došlo ke zranění muže, který utrpěl otřes mozku s krátkým bezvědomím,“ uvedl Petr Hakl, zasahující člen Horské služby Krkonoše s tím, že prvního zraněného předali záchranáři Letecké záchranné službě z Liberce a druhého odvezl sanitní vůz Rychlé zdravotnické pomoci z Rokytnice nad Jizerou.

Během této akce dostali členové HS výzvu od dispečinku linky 155, že pod lanovou dráhou narazila lyžařka do sloupku oplocení. „Měli jsme podezření na poranění krční páteře. Necítila končetiny a od hlavy dolů se nemohla hýbat. Přiletěl pro ni vrtulník LZS z Hradce Králové. Během předávání zraněné ženy posádce jsme obdrželi další výzvu,“ popsal zásahy Petr Hakl a dodal, že i v dalším případě šlo o podezření na poranění páteře, tentokrát bederní.

„Nestává se často, aby se na našem harrachovském heliportu sešly hned dva vrtulníky najednou, ale i pro tohoto zraněného musela LZS přiletět. Zároveň k případům dorazily i dvě sanitky z Jilemnice. Všechno jsme ale ve spolupráci se všemi složkami Zdravotnické záchranné služby zvládli,“ komentoval pondělní zásahy Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše. Zároveň varoval všechny lyžaře, aby jezdili opatrně, dávali pozor na místa, kde je mokrý, a naopak zledovatělý sníh a neriskovali zbytečně zdraví.

Fotografie z dnešních záchranných akcí:

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí