+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Pád horolezce na Hnědých skalách

Krkonoše, 20. června 2019 – Horolezec včera v podvečer spadl z výšky cca 10 metrů na Hnědých skalách u Strážného, musel pro něj letět vrtulník.

Pád horolezce na Hnědých skalách
Foto ze včerejšího zásahu

Výzvu k zásahu dostala HS v Krkonoších kolem 19:00 s tím, že muž je po pádu vážně zraněný. „K nehodě došlo v celkem špatně přístupném terénu, kam nelze dojet naší terénní technikou. Naštěstí jsme právě v období, kdy slunce zapadá pozdě, takže nám nehrozil zásah v nočních podmínkách,“ komentoval situaci Jiří Brožek, zasahující člen Horské služby Krkonoše.

Záchranáři na místě zjistili, že horolezec utrpěl mnoho tržných ran a pravděpodobně i vnitřní zranění. „Ihned jsme jeho stav konzultovali s dispečinkem linky 155 Hradeckého kraje. Ti k nám poslali další zdravotníky a vzhledem tomu, že se jednalo o pád z větší výšky i vrtulník Letecké záchranné služby. Spolu se zdravotníky jsme pak horolezce ošetřili a zafixovali do vakuové matrace,“ uvedl Jiří Brožek.

Horolezce pak společně šetrně přenesli asi 200 metrů na otevřené suťové pole. „V místě i blízkém okolí není kde přistát. Posádka vrtulníku proto nabrala pacienta do podvěsu a odlétla na vzdálenější parkoviště. Tam letečtí záchranáři zraněného přeložili do vrtulníku a transportovali k dalšímu ošetření do nemocnice v Hradci,“ doplnil Jiří Brožek.

„V této době je v plném proudu horolezecká sezóna. Je ale nutné, aby lezci i na méně exponovaných výstupech pečlivě dodržovali veškeré zásady bezpečného horolezectví. V Krkonoších jsou místa skalních výstupů někde dost odlehlá a hrozí nebezpečí, že naše záchrana může přijít pozdě,“ důrazně varoval Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.

Fotografie z včerejšího zásahu:

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923, nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí