Neštěstí při těžbě dřeva

Beskydy, 4. prosince 2019 – K tragické nehodě lesního dělníka došlo dnes v ranních hodinách při těžbě dřeva ve svahu vrchu Ostrý nad obcí Tyra.

Neštěstí při těžbě dřeva
Foto z dnešního zásahu

K zásahu vyzval horské záchranáře dispečink linky 155 Moravskoslezského kraje. „Podle udaných informací mezi sedmou a osmou ráno, vlastně krátce po zahájení prací, zavalil muže jeden z vytěžených stromů. K nehodě došlo ovšem ve složitém a těžko přístupném terénu v prudkém svahu,“ uvedl k výjezdu Česlav Jadamus, zasahující člen Horské služby Beskydy.

Záchranáři na místě zjistili, že dělník bez známek života není zaklíněn pod stromem, ale leží vedle. „K nehodě dorazil i lékař Zdravotnické záchranné služby. Zároveň přiletěl i vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy. Ten však nemohl přistát, takže velmi nízko nad zemí vysadil lékaře a zdravotníka, a poté odlétl na místo, kde mohl dosednout,“ popsal situaci Česlav Jadamus.

Na místě kromě horských, leteckých a zdravotnických záchranářů zasahovali i členové místního Hasičského záchranného sboru. „Pokoušeli jsme se muži obnovit životní funkce, ale bohužel už bylo pozdě. Po nějaké době byli oba přítomní lékaři nuceni konstatovat smrt,“ dodal Česlav Jadamus.

Vzhledem k obtížnosti terénu pak následoval náročný transport zesnulého z místa nehody. „Naši zasahující členové museli použít lanovou techniku a pomalu a šetrně jej dopravili do údolí. Tam si oběť nehody převzala příslušná pohřební služba. Okolnosti, za jakých k zavalení došlo, nyní šetří Policie ČR,“ doplnil Radan Jaškovský, náčelník Horské služby Beskydy s tím, že vzhledem k tomu nebude HS poskytovat k zásahu jakékoliv další informace.

Bližší informace: Radan Jaškovský, pověřený náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 016, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]