Těžce zraněný lyžař z Německa

Šumava, 7. ledna 2020 – Sedmačtyřicetiletý lyžař z Německa se včera odpoledne těžce zranil na sjezdové trati pod restaurací Yetti na Kramolíně v Lipně nad Vltavou, letěl pro něj vrtulník.

Těžce zraněný lyžař z Německa
Foto z dnešního zásahu

O nehodě informoval Horskou službu lyžařův kamarád ve dvě hodiny odpoledne s tím, že muž při jízdě upadl na obličej, krvácí a je v bezvědomí. „Byli jsme u zraněného během maximálně tří minut, a na místě zjistili, že se z bezvědomí pomalu probírá. I poté byl ale dezorientovaný a otřesený. Zranění na obličeji se ovšem ukázalo jako méně vážné, šlo jen o víc krvácející odřeninu,“ popsal situaci na místě Petr Hladík, zasahující člen Horské služby Šumava.

Vzhledem k okolnostem nehody rozhodl dispečink linky 155 Jihočeského kraje, že pro zraněného vyšle kromě sanitního vozu i vrtulník. „Přeci jen to bezvědomí bylo delší, a proto jsme nemohli vyloučit nějaké vnitřní zranění hlavy. Zafixovali jsme tedy zraněného do vakuové matrace a šetrně převezli na heliport. Zde si jej převzala posádka vrtulníku Letecké záchranné služby Armády ČR z Bechyně a transportovala do nemocničního zařízení,“ doplnil Petr Hladík.

Podle záchranářů lze mluvit o štěstí, že měl lyžař ochrannou přilbu. K pádu přímo na obličej došlo ve vysoké rychlosti na tvrdém zledovatělém sněhu. „Opět jde o častý případ přecenění vlastních schopností. Lyžař, a to potvrdil i jeho kamarád, jel nebezpečně rychle a takovou jízdu nezvládal. Kromě toho nedbal na aktuální sněhové podmínky a nevšiml si, jaký je povrch sjezdovky,“ důrazně varoval před lyžováním na namrzlém sněhu Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]