+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Večerní pátrací akce v Jeseníkách

Jeseníky, 16. února 2020 – Sedmdesátiletý polský skialpinista se včera večer při sjezdu na české straně pohoří ztratil svým kamarádům, hledaly ho tři týmy Horské služby.

Večerní pátrací akce v Jeseníkách
Foto ze včerejšího zásahu

Kamarádi zalarmovali jesenickou HS kolem šesté hodiny s tím, že s ním nemají ani telefonické spojení. „Podle informací, které jsme dostali, zůstal někde v oblasti Malého nebo Velkého kotle. Měl vybitý telefon a ke vší smůle vadný kabel od powerbanky. Sporadicky se kamarádům dovolal, ale pouze stačil říct, že sundal lyže a jde pěšky, protože je zraněný. To se mu mohlo stát osudným, protože v těch místech je až metr sněhu,“ uvedl k okolnostem pátrání Tomáš Skokan, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

Členové HS do terénu ihned vyslali tři týmy na terénní technice a skialpech. Zároveň také začali spolupracovat na upřesnění polohy hledaného s kolegy z polské horské služby GOPR. „V těch krátkých momentech, kdy se pánovi podařilo zprovoznit telefon, se ho Poláci snažili lokalizovat podle signálu. Po přibližně třech hodinách pátrání ve složitém a špatně přístupném terénu lyžaře našel tým ze stanice HS v Karlově. Ten se okamžitě spojil s dalšími a všichni začali organizovat přepravu na nějaké dostupnější místo,“ doplnil Tomáš Skokan.

Záchranáři zjistili, že muž je vyčerpaný a začíná být podchlazený, proto mu ihned poskytli tepelný komfort. „Zranění nebylo v podstatě vážné a nevyžádalo si ošetření, takže jsme ihned zorganizovali transport na naší stanici. Vzhledem ke sněhové pokrývce a místě nálezu ovšem nebyl jednoduchý. Na stanici jsme jej předali jeho kamarádům,“ komentoval akci Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky. Připomněl návštěvníkům hor, že za žádných okolností nemají opouštět skupinu a vydávat se sami do neznámého terénu.

Bližší informace: Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 724 813 296, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí