+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Prudký nárůst úrazů v Jeseníkách

Jeseníky, 20. února 2020 – Devět zásahů během pouhých tří hodin zaznamenali dnes po poledni členové Horské služby Jeseníky jen na sjezdovkách na Červenohorském sedle.

Prudký nárůst úrazů v Jeseníkách
Ilustrační foto

Nárůst během dnešního odpoledne hlásily i další stanice jesenické HS. „Projevil se masivní příjezd návštěvníků pohoří před prodlouženým víkendem na začátku jarních prázdnin Jihomoravského kraje. Na sjezdovkách leží sníh, vše láká k zimním sportům a naši záchranáři pomalu nestačili svážet zraněné na stanici,“ popsal čtvrteční odpoledne Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky.

Všechny úrazy se přihodily na sjezdovkách, mimo skiareály nedošlo k žádnému dnešnímu zásahu. „V jednom z případů došlo při pádu k podezření na úraz páteře, takže k nám zamířil i vrtulník Letecké záchranné služby. Ostatní úrazy jsme ošetřili sami a vážnější předali posádkám sanitních vozů. To znamená, že i nemocniční zařízení dnes měla více práce,“ komentoval dění na Červenohorském sedle i v jiných střediscích náčelník Kaller.

Sjezdové tratě jsou doslova přeplněné a vypadá to, že mnoho jejich návštěvníků vytáhlo lyže letos poprvé. „Dá se říci, že valná většina úrazů, a většinou šlo o poranění kloubů, byla zaviněna přeceněním schopností zraněných lyžařů. Takové riskování po delší přestávce pochopitelně vede ke zvýšené možnosti úrazu,“ doplnil Vítězslav Kaller.

Zároveň připomněl, že všichni lyžaři, nejen ti méně zkušení, by měli bezpodmínečně dodržovat Desatero FIS pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích. Tato pravidla pak najdou návštěvníci hor na webových stránkách Horské služby www.hscr.cz. „Vzhledem k tomu, že o jarních prázdninách se na sjezdovkách pohybuje víc dětí, než obvykle, vyzývám zároveň lyžaře k ohleduplnosti k ostatním,“ zdůraznil náčelník Kaller.

Bližší informace: Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 724 813 296, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí