+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Podchlazený výletník v bezvědomí na Girové

Beskydy, 16. dubna 2020 – Staršího podchlazeného muže (nar. 1955) v bezvědomí nalezl dnes ráno u vrcholu Girové mladý běžec, přes snahy záchranářů lékař nakonec konstatoval smrt.

Podchlazený výletník v bezvědomí na Girové
Foto z dnešního zásahu

Mladík vyrazil na horský kondiční běh brzy ráno a ve čtvrt na sedm už přes aplikaci Záchranka hlásil nález. „Nás pak kontaktoval dispečink linky 155 Moravskoslezského kraje. Na místě jsme zjistili, že muž je v bezvědomí. Ihned jsme proto zahájili resuscitaci s pomocí automatizovaného externího defibrilátoru. Poté k nám dorazil s potížemi kvůli terénu i sanitní vůz Rychlé zdravotnické pomoci,“ popsal výjezd Libor Kluz, zasahující člen Horské služby Beskydy.

Dispečink zdravotnických záchranářů do akce povolal i vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy. „Spolupráce s nimi i s pozemními zdravotníky byla skvělá. Zatímco posádka sanitky pokračovala v resuscitaci, my jsme díky perfektnímu spojení zatím navedli vrtulník na místo, kde mohl bezpečně přistát. Lékař s dalším zdravotníkem ale i tak museli asi půl kilometru horským terénem na místo zásahu,“ uvedl Libor Kluz.

Všichni záchranáři poté dál pokračovali v pokusech obnovit muži životní funkce. „Po nějaké době ale lékař LZS byl nucen konstatovat smrt. Její příčiny a fakt, že muž, který byl místní, se nacházel cca 10 kilometrů od domova, nyní šetří Policie ČR. Ta si také převzala od záchranářů tělo a převezla jej k pitvě,“ doplnil Radan Jaškovský, náčelník Horské služby Beskydy, a poděkoval všem záchranářům za skvělou koordinaci během zásahu.

Bližší informace: Radan Jaškovský, pověřený náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 016, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí