+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Pád paraglidisty nedaleko Ještědu

Jizerské hory, 28. dubna 2020 – Čtyřicetiletý paraglidista dnes odpoledne během letu nad lesy kolem Ještědu z neznámých příčin spadl do těžko přístupného terénu a velmi těžce se zranil.

Pád paraglidisty nedaleko Ještědu
Ilusrační foto záchrany v podvěsu

K nehodě došlo kolem druhé hodiny nějakou dobu po startu z Hlubockého hřebene. „Problém byl v místě, kam paraglidista dopadl. Vzhledem k tomu, že podle lékaře došlo k závažným poraněním v oblasti páteře, musel být transport velice šetrný. Vrtulník Letecké záchranné služby mne proto nabral u naší stanice pod Ještědem,“ uvedl k nehodě Jaroslav Petrák, letecký záchranář Horské služby Jizerské hory.

Vrtulník nad místem dopadu spustil záchranáře a lékaře LZS ke zraněnému. Ti jej po základním vyšetření zafixovali do vakuové matrace. „Následně jsme zraněného umístili do podvěsové sítě a vrtulník s ním a lékařem v podvěsu přeletěl na nedalekou louku. Zde přistál, posádka pacienta přemístila do helikoptéry a transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v Liberci,“ doplnil Jaroslav Petrák.

Záchrana zraněných v podvěsu není v případě krajské LZS a jizerskohorské HS ojedinělá. „Roli v tom hraje fakt, že naše pohoří je plné míst, kam se nedostaneme ani s naší terénní technikou. Podobně jsme v uplynulém víkendu zachraňovali turistu, který se zřítil do údolí Kamenice. Zasahujeme dokonce i v místech, která už do naší horské oblasti nespadají,“ komentoval dnešní zásah René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory. Připomněl tím víkendový zásah u zraněného cyklisty až na Kokořínsku.

Bližší informace: René Mašín, ředitel závodu a náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 774 103, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí