+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Těžký úraz čtrnáctiletého cyklisty

Jeseníky, 1. července 2020 – Cyklista ve věku čtrnáct let zřejmě nezvládl zatáčku na silnici mezi Ovčárnou a Hvězdou, těžce se zranil a musel pro něj letět vrtulník z Ostravy.

Těžký úraz čtrnáctiletého cyklisty
Foto z dnešního zásahu

Nehoda se stala kolem deváté hodiny ranní a zároveň s horskými záchranáři k chlapci vyjel i sanitní vůz Rychlé zdravotnické pomoci. „Chlapec v plné rychlosti narazil do svodidel na kraji vozovky. Prudkým nárazem si přivodil otevřenou ránu na pravé straně hrudníku. Proto jsme předpokládali, že jde o velice těžké zranění, a to i přesto, že cyklista byl při vědomí a komunikoval s námi,“ popsal okolnosti nehody Jiří Hejtmánek, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

Záchranáři spolu se zdravotníky pak chlapci poskytli základní ošetření. „Vzhledem k povaze poranění ale nakonec za námi zamířil i vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy. My jsme zraněného šetrně naložili do sanitního vozu a ten s ním přejel na parkoviště u Hvězdy. Zde vrtulník přistál, jeho lékař a posádka si chlapce převzali a transportovali jej do nemocnice k dalšímu ošetření,“ doplnil Jiří Hejtmánek.

Horská služba varuje cyklisty před prudkými sjezdy na místních asfaltových komunikacích. „Po deštích je na povrchu silnic tu a tam splavený štěrk, bahno či mokrý písek. Při rychlé a neopatrné jízdě pak může dojít lehce k vážné nehodě. Zejména v prudkých zatáčkách hrozí podklouznutí bicyklu a tvrdý pád se zdravotními následky,“ důrazně varoval milovníky horských kol Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky.

Bližší informace: Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 724 813 296, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí