+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Pád horolezce v oblasti Rabštejnu

Jeseníky, 5. července 2020 – Pětapadesátiletý horolezec spadl včera po poledni ze skály v oblasti Rabštejnu, po pádu z cca 6 metrů si přivodil těžké zranění v oblasti zad, letěl pro něj vrtulník.

Pád horolezce v oblasti Rabštejnu
Foto ze včerejšího zásahu

Horskou službu zavolali jeho kamarádi a záchranář z okrsku Skřítek byl s potřebnou technikou na místě velice rychle i přesto, že se jedná o nepřístupný terén. „Zjistil jsem, že pán dopadl na záda a stěžuje si na silné bolesti. Dalo se předpokládat, že kromě žeber si mohl zranit i páteř. Spolu s dalšími lezci, náhodnými kolemjdoucími a kolegou z HS Šumava na dovolené jsme ho proto šetrně zafixovali do vakuové matrace,“ uvedl Jan Sázel, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

Tým zachránců pak čekal transport přes kameny a jiný těžký terén ke čtyřkolce HS. „Museli jsme ho nést na nosítkách a já děkuji všem, kdo nám pomohli. Už cestou se k nám připojil lékař Zdravotnické záchranné služby a podal pacientovi tišící léky. Na nosítkách jsme jej nakonec přenesli až k sanitce a čekajícímu vrtulníku. Ten pak muže převezl k dalšímu ošetření do nemocnice,“ doplnil Jan Sázel.

Především letní prázdninová sezóna láká do Jeseníků kromě cyklistů a turistů i velké množství horolezců. „Krásná místa na lezení ovšem někdy zlákají i méně zkušené. Kromě toho také řada lezců bohužel riskuje, přeceňuje schopnosti a nedbá na správné techniky či bezpečnostní opatření. Apeluji proto na všechny milovníky skal, aby se řídili všemi doporučeními pro bezpečné lezení,“ důrazně varoval Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky.

Bližší informace: Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 724 813 296, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí