+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Noční pátrání po seniorovi

Šumava, 19. července 2020 – Třiasedmdesátiletý senior včera odpoledne odešel z pečovatelského domu na šumavském Javorníku na procházku a zcela dezorientovaný zabloudil v lesním porostu.

Noční pátrání po seniorovi
Foto ze včerejšího zásahu

Muž se vydal na vycházku, jak byl zvyklý, kolem čtvrté hodiny, zpět domů se ale nevrátil. „Vedení pečovatelského domu nejdříve zavolalo Policii ČR a ti nás kolem desáté večer požádali o spolupráci. Ihned jsme vytvořili několik pátracích týmů v počtu sedmnácti členů HS se třemi psy a začali pěšky i v terénní technice pátrat v lesích kolem vrcholu Javorníku,“ uvedl k okolnostem noční akce Martin Kocum, zasahující člen Horské služby Šumava.

Vzhledem k tomu, že svahy Javorníku jsou hustě zalesněné, museli se záchranáři pustit hlouběji do špatně přístupného terénu. „Kolem půl jedné v noci jsme pak pána našli nedaleko rozhledny na vrcholu. Byl zcela dezorientovaný, vyčerpaný, podchlazený a ještě ke všemu utrpěl poranění lokte. Poskytli jsme mu tedy tepelný komfort a po základním ošetření jsme jej asi v jednu předali Rychlé zdravotnické službě,“ doplnil Martin Kocum.

Vzhledem k hustě zalesněným partiím CHKO i NP Šumava je pátrání po zbloudilých výletnících na Šumavě značně složité. „Pak je obvyklé, že se do pátrací akce vydávají kromě profesionálních i dobrovolných členů HS. Důležitá je také součinnost s ostatními složkami Integrovaného záchranného systému, jako v tomto případě s Policií ČR,“ připomněl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí