Záchrana paraglidisty ze stromu

Beskydy, 11. srpna 2020 – Paraglidista ve středním věku byl včera odpoledne podle svých slov krátce po startu oslněn sluncem, zamotaly se mu řídící šňůry padáku a skončil v koruně statného buku.

Záchrana paraglidisty ze stromu
Foto ze včerejšího zásahu

Nehoda na Javorovém se naštěstí obešla bez zranění, ale pilot neměl šanci se sám dostat z výšky asi 30 metrů. „Jak jsem zjistil po příjezdu na místo, nebylo možné bez jištění k uvízlému muži vystoupat, takže jsem chtěl přivolat dalšího kolegu. Naštěstí měl paraglidista u sebe záložní šňůru, kterou ke mně spustil a pak vytáhl k sobě a zajistil pro mne lezecké lano,“ uvedl k výjezdu Marcel Svoboda, zasahující člen Horské služby Beskydy.

Záchranář pak paraglidistu vyprostil z padákového postroje a šetrně jej pomocí lanové techniky spustil na zem. „Registrujeme značné množství paraglidistů, ostatně počasí tomu přeje. Nicméně by si měli všichni uvědomit, že dodržování bezpečnostních pravidel je nutné vždy a oslnění sluncem se může přihodit kdykoliv,“ apeloval Radan Jaškovský, náčelník Horské služby Beskydy a doporučil všem paraglidistům, aby ve výbavě pro let měli vždy záložní šňůru, která pak záchranářům pomůže.

Bližší informace: Radan Jaškovský, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 016, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]