+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Večerní pátrání pod Pradědem

Jeseníky, 18. srpna 2020 – Osmatřicetiletý zcela dezorientovaný muž se včera večer ztratil v nepřehledném terénu mezi Pradědem a hotelem Figura, nalezl jej zkušený služební pes HS Cedr.

Večerní pátrání pod Pradědem
Archivní foto M. Koněrzy a psa Cedra z výcviku

Hlášení přišlo na telefon dispečinku jesenické HS ve 21:45. „Bylo velmi zmatené a dozvěděli jsme se jen, že muž zbloudil, velice přibližnou lokalitu a fakt, že sice má dva mobily, ale oba skoro vybité. Pokusili jsme se s ním spojit i přes aplikaci Záchranka, to ale už nebylo možné. Vyrazil jsem proto ihned se svým psem Cedrem a cestou ještě požádal Policii ČR o lokalizaci mobilních telefonů,“ uvedl k začátku akce Marek Koněrza, zasahující člen a psovod Horské služby Jeseníky.

S dobrovolníky z hotelu Figura psovod prohledal nejbližší okolí, policisté pak vyrazili na silnici na Praděd. „Mezitím přišla lepší lokalizace zbloudilého, měl být někde nad hotelem Ovčárna. Zde ale nikdo nebyl, takže jsme se vydali směrem k vysílači na vrcholu. Neocenitelným pomocníkem mi byl nový GPS lokalizátor Dog Trace. Asi po 35 minutách perfektní práce Cedra jsme nakonec muže našli,“ uvedl Marek Koněrza.

Silně podchlazený muž nejdřív na příchod psa a jeho pána nereagoval, pak se probral a jevil známky agrese ze strachu. „To už ale k němu mířila i hlídka Policie ČR, která jej relativně uklidnila. I přesto ale byl jeho transport vzhledem k mužově neklidu, velmi obtížný. Nakonec se ho policistům a záchranářům podařilo předat posádce sanitního vozu Rychlé lékařské pomoci,“ doplnil Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky. Doplnil, že na otázku, zda byl hledaný výletník pod vlivem alkoholu, musí odpovědět vyšetření krve a šetření policistů.

Archivní fotografie M. Koněrzy a psa Cedra z výcviku:

Bližší informace: Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 724 813 296, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí