+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Záchrana pod ledopádem

Jizerské hory, 25. ledna 2021 – Mladý lezec na ledu se včera po poledni zranil v oblasti Velkého Štolpichu, když mu na nohy spadl utržený větší kus ledu, následoval obtížný transport.

Záchrana pod ledopádem
Foto ze včerejšího zásahu

Nehoda byla nahlášena Horské službě přímo přes aplikaci Záchranka, kterou měl lezec v mobilu. „Pomohlo nám, že jsme zraněného mohli ihned lokalizovat, ale i tak nás čekala cesta těžkým terénem. K podobnému případu na stejném místě jsme před dvěma roky povolali vrtulník. Včera ale podmínky pro Leteckou záchrannou službu nebyly příznivé. Takže jsme počítali s následným převozem sanitním vozem,“ popsal okolnosti výjezdu Martin Černý, zasahující člen Horské služby Jizerské hory.

K nehodě tedy zamířili záchranáři ze stanic Jizerka a Bedřichov s potřebným vybavením na sněžných skútrech. „Lezec utrpěl poranění dolní končetiny, ale nebylo zcela jasné, zda jen velmi bolestivou pohmožděninu, nebo zlomeninu. Zafixovali jsme ho do vakuové matrace a s pomocí spolulezců a lanové techniky jsme jej šetrně dopravili ke skútru. Na něm pak na stadion v Bedřichově, kde jsme zraněného předali posádce vozu Rychlé zdravotnické pomoci,“ uvedl Martin Černý.

Opět se ukázalo, jak je důležité, aby lidé, kteří se pohybují v horách, měli u sebe nabitý mobilní telefon a v něm aplikaci Záchranka. „Za to jde od nás k lezcům veliká pochvala, protože jinak by záchranná akce mohla být komplikovaná, především pak přesná lokalizace místa,“ komentoval včerejší nehodu David Savický, náčelník Horské služby Jizerské hory.

Bližší informace: David Savický, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 628 972, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

 

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí