+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Záchrana podchlazeného bezdomovce

Šumava, 2. února 2021 – Bezvládného a silně podchlazeného bezdomovce dnes zachraňovala Horská služba z improvizovaného tábořiště nedaleko Těchorazi u Vyššího Brodu.

Záchrana podchlazeného bezdomovce
Ilustrační foto

pána znají a snaží se jej kontrolovat, zdali je v současném klimatu v pořádku. Když zjistili, jak na tom je, kontaktovali dispečink linky 155 Jihočeského kraje a ti pak ihned nás s tím, že strážníci se k pacientovi nemohou vlastní technikou dostat tak, aby mu účinně pomohli,“ uvedl k výjezdu Petr Hladík, zasahující člen Horské služby Šumava.

Místo, kde se muž nacházel, je ovšem na menším kopci nad vsí a ani těžký terénní automobil HS k němu nedojel. „Zásah se ale podařil, pánovi jsme poskytli tepelný komfort, hlídali jeho dechovou aktivitu a na nosítkách pak přenesli do auta. Poté jsme jej transportovali do Vyššího Brodu k čekajícímu vozu Zdravotnické záchranné služby,“ popsal záchranu sedmdesátiletého muže Petr Hladík s tím, že pacient se tu a tam z bezvědomí probral, ale komunikace se záchranáři mu dělala potíže.

Dnešní zásah je jeden z těch, kdy Horská služba vyjíždí nejen ke zraněným návštěvníkům hor. „Někdy máme z našich stanic dojezdový čas kratší, než sanitka ZZS, jindy, jako dnes, jde o to pomoci lidem v nouzi v nepřístupném terénu. Pak ve spolupráci s dalšími, jako například Městskou policií či zdravotníky, zasahujeme primárně my,“ komentoval dnešní akci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava a dodal, že takto na vyžádání ZZS může zasahovat Horská služba i mimo oblast její působnosti.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí