+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Smrt v lavině pod Slezským domem

Dva skialpinisté ve věku čtyřicet a sedmnáct let dnes po poledni strhli lavinu, která sjela od Slezského domu do žlabu Úpičky v Obřím dole a jednoho z nich pohřbila.

Smrt v lavině pod Slezským domem
Ilustrační foto

Starší muž nebyl masou sněhu zcela zasypán a podařilo se mu kontaktovat linku 155 Hradeckého kraje. „Ti pak ihned kontaktovali nás a my jsme do velmi obtížného terénu ihned vyslali naše záchranáře z Pece pod Sněžkou. Vzhledem k situaci jsme pak do akce vyslali i další kolegy z jiných krkonošských stanic,“ uvedl Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše s tím, že muž byl po události zmatený a proto byly zpočátku informace nejasné.

Jakmile se záchranáři dostali na místo, zjistili, že starší z obou skialpinistů se dokázal částečně z laviny vyprostit. "Mezitím jsme získali informaci, že s ním byl další  skialpinista a naši členové začali bez zaváhání hledat pomocí lavinových vyhledávačů. Zdravotnická záchranná služba také na místo vyslala dva vrtulníky leteckých záchranářů. Jeden z nich transportoval prvního muže,“ řekl náčelník Jirsa.

Po přibližně pěti minutách pátrání nalezli pod sněhem záchranáři i mladšího skialpinistu. „Vrtulník mezitím vysadil lékaře a ten ihned začal s pokusem obnovit chlapci životní funkce. Bohužel po nějaké době byl nucen konstatovat smrt,“ doplnil Pavel Jirsa. Dodal, že skialpinisté strhli lavinu dlouhou 400-500 metrů, která měla v odtrhové části délku cca 60m a výšku 0,5 - 1,5m. V oblasti Krkonoš v tuto chvíli platí 2. stupeň lavinového nebezpečí.

Další podrobnosti k této tragické události se pokusíme přinést v aktualizaci této tiskové zprávy na webu www.hscr.cz. Jakmile budeme mít k dispozici fotografie, umístíme je na web ke zprávě. K události nemáme a nebudeme mít žádné video!

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923, nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí