+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Dvě náročné večerní záchrany turistů

Beskydy, 16. dubna 2021 – Záchrana turistů, uvízlých v neschůdném hlubokém sněhu na dvou místech Beskyd současně, zaměstnala včera ve večerních hodinách záchranáře HS.

Dvě náročné večerní záchrany turistů
Foto z jednoho ze včerejších zásahů

Kolem osmé večer přišla z dispečinku linky 112 výzva na stanici Javorový, že v hřebenové partii Velkého Javorového uvízli tři turisté s dvěma psy. „Neměli jsme naštěstí problém s pátráním, věděli přesně, kde jsou, ale už cesta k nim byla velice náročná. Vyjeli jsme na sněžném skútru a terénní čtyřkolce, ale závěrečný úsek jsme museli kvůli hlubokému sběhu jet na skialpech,“ uvedl k večerní záchraně Marcel Svoboda, zasahující člen Horské služby Beskydy.

Turisté byli vyčerpaní a hladoví, i jejich psi byli nervózní a poněkud útoční. „Jinak ale musíme poznamenat, že na rozdíl od jiných nebyli špatně oblečeni, neměli ale čelovky, nebo jinou svítilnu a přicházela tma. Nebyli ovšem v žádném případě schopni se dostat dál, po pás se brodili sněhem a dokonce i turistické značení na stromech bylo sněhem zakryté,“ uvedl Marcel Svoboda s tím, že záchranáři celou skupinu poté, co museli sami vlastní techniku vyprostit ze sněhu, převezli až do obce Řeky k jejich zaparkovanému autu.

Výjezd v podstatě jako přes kopírák pak zažili členové HS ze stanice ve Frýdlantu nad Ostravicí. „V osm nás kontaktoval mladý pár, který uvízl během túry z vrcholu Smrku do Podolánek. Správně vyhodnotili situaci poté, kdy přibližně dva kilometry šli celkem tři hodiny. I oni měli dobré vybavení, a především zkušenosti, takže se nesnažili jít až do úplného vyčerpání,“ řekl k tomuto zásahu Jaroslav Pavlica, záchranář Horské služby Beskydy.

Sněhová situace v Beskydech je ovšem natolik vážná, že i členům HS nejdřív na terénní technice (i zde sněžný skútr a terénní čtyřkolka) a poté i na lyžích trvalo asi dvě hodiny, než se k turistům dostali. „I zde se turisté pohybovali doslova po pás ve sněhu. A terén je nyní tak obtížný, že jsme se je dvě další hodiny snažili dostat zpět k jejich vozidlu. To se nám povedlo až v jednu v noci,“ doplnil Jaroslav Pavlica.

Tyto dva případy nejsou v současné době v Beskydech ojedinělé. Horská služba k tomu očekává během nadcházejícího víkendu velký nápor návštěvníků. „Samozřejmě chápu snahu dostat se vzhledem k situaci s Covidem z města do přírody. Jenže je vždy nutné pečlivě túry plánovat a zjistit si informace o aktuálním stavu sněhové pokrývky. Ani značené cesty nejsou nyní průchodné, takže pěší skutečně velmi riskují,“ varoval návštěvníky pohoří Radan Jaškovský, náčelník Horské služby Beskydy a dodal, že stejně tak by turisté měli výlety plánovat s ohledem na vlastní síly a schopnosti.

Kontakty:

Radan Jaškovský, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 016

Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí