+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Dva zásahy leteckých záchranářů

Jizerské hory, 23. května 2021 – Senior po kolizi v traktoru u Vyskeře a mladý turista, který spadl z hradeb hrádku Bradlec, dostali včera do terénu mimo horskou oblast leteckého záchranáře HS.

Dva zásahy leteckých záchranářů
Foto ze včerejšího zásahu

První nehoda byla hlášena v sobotu před polednem s tím, že v hlubokých skalních roklích u Vyskeře v Českém Ráji došlo k těžkému úrazu. „Jak se ukázalo, k nehodě naštěstí došlo mimo tyto těžko přístupné strže. Stala se na kraji lesa a šestasedmdesátiletý muž při ní byl málem zavalen traktorem. Podařilo se nám přistát na louce hned vedle místa a pána si okamžitě převzal lékař Letecké záchranné služby,“ uvedl Pavel Horký, zasahující letecký záchranář Horské služby Jizerské hory.

Druhá nehoda byla hlášena v půl osmé večer. Podle informací asi třicetiletý turista spadl z hradeb Bradlece u Lomnice nad Popelkou. „I v tom případě mne vrtulník LZS nabral pod Ještědem a po příletu jsme se s lékařem spustili ke zraněnému. Lékař mu ihned podal tišící prostředky a provedl základní ošetření, ale bylo jasné, že nás čeká náročný transport,“ popsal akci Pavel Horký a dodal, že zraněný se nacházel na prudkém a obtížně dostupném svahu.

Záchranáři proto museli volit transport po zemi k vrtulníku, který byl naveden na přistání nedaleko hrádku. „Přijeli i další posádky zdravotnických záchranářů a týmy hasičů, bez nichž bychom transport určitě nezvládli. Na skládacích nosítkách jsme si pak muže podávali v podstatě lidským řetězem až na první rovinku. Zde jsme turistu umístili do vakuové matrace, lékař mu poskytl další tišící prostředky a dál jsme ho složitým terénem přenesli k vrtulníku,“ doplnil Pavel Horký a dodal, že jde opět o časté zásahy mimo obvyklou horskou oblast.

Bližší informace: David Savický, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 628 972, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí