Nová stanice Horské služby v Benecku zajistí rychlejší a kvalitnější pomoc

Dnes byla slavnostně otevřena nová stanice Horské služby Benecko v Krkonoších.
Nová stanice Horské služby v Benecku zajistí rychlejší a kvalitnější pomoc
Ta by měla zajistit lepší plošné pokrytí Krkonoš a usnadnit práci záchranářům, kteří tu neměli dostatečné zázemí. Nová stanice Horské služby vyrostla u horní stanice lanové dráhy Kejnos. Výstavba začala v červnu letošního roku. Financovala ji Horská služba ČR na základě schválených investičních dotací od Ministerstva pro místní rozvoj. Celkové náklady včetně vybavení se dostaly na 4 milióny korun. Součástí nové stanice, která je v majetku Horské služby ČR, je moderní zázemí pro záchranáře, prostory pro první pomoc a přípravu na převoz zraněných, sociální zařízení a garáže. Hlavní důvodem výstavby stanice na tomto místě je neustále přibývající počet lyžařů  a tím i přibývající počet zraněných.

Nová stanice Horské služby Benecko by měla pokrýt větší plochu Krkonoš, převážné prostor   od vrcholu Žalý po Vítkovice a Horní Mísečky, včetně běžeckých tratí mezi Beneckem a Horními Mísečkami. Podle Jiřího Brožka, náčelníka Horské služby České republiky, je to investice, která se zcela jistě vrátí v podobě vynikající práce záchranářů a zachráněných životů. „Jsme velice potěšeni, že se nám podařilo dokončit další novou stanici, která nám usnadní práci. Důležité je zkrácení doby dojezdů ke zraněným.“ dodal Jiří Brožek.

Horská služba je připravena na letošní sezónu, kdy se očekává opět velký zájem turistů o horské oblasti. V součastné době je dokončena částečná obměna techniky, probíhají poslední práce v terénu jako je tyčování. V běhu jsou školení a přezkoušení jak profesionální části Horské služby ČR, tak i dobrovolníků.