Stanice Horské služby v Beskydech vyloupena

Beskydy, 15. května 2010 – Členové víkendové služby horských záchranářů včera v podvečerních hodinách zjistili bezohledné vloupání do objektu stanice HS na Velkém Polomu.
Stanice Horské služby v Beskydech vyloupena

Podle toho, co záchranáři našli na místě, je evidentní, že pachatelé dveře budovy na kraji jedné z beskydských sjezdových tratí vylomili betonovým kvádrem. „Uvnitř jsme našli další vylomené dveře a pak už nám bylo jasné, že pachatelé přišli loupit. Využili toho, že naše stanice je na samotě a v této roční době se tam už pohybuje málo lidí,“ řekl náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

Lupiči si podle všeho objekt předem vytipovali, protože se zaměřili na záchranářskou techniku. Z místa loupeže odjeli se dvěma sněžnými skútry, dále si odnesli motorovou pilu, počítač, dvě radiostanice, GPS navigaci a dokonce i oblečení a osobní věci členů Horské služby. „Škodu můžeme už nyní vyčíslit na cca tři čtvrtě milionu korun, to je ale jen hmotná škoda. Horší je, že nám vybavení může chybět při nějaké akci na záchranu lidského života,“ prohlásil náčelník Pavlica.

Záchranáři po zjištění situace na místo přivolali příslušníky Policie ČR, kteří zajistili stopy a celou událost nyní šetří. Vzhledem k tomu, jak loupež proběhla, mohou pachatelé počítat s nepodmíněným trestem v rozmezí 5 až 8 let. „Osobně jsem přesvědčen, že to nebyli ani místní, ani častí návštěvníci našich hor. Ti totiž dobře vědí, jak je důležité, abychom měli vždy k dispozici vybavení, na kterém může záviset jejich zdraví, či dokonce život,“ řekl Radim Pavlica.

Bližší informace: Radim Pavlica, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 011

nebo

Tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]