+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Atesty kynologické brigády HS

Na Vlašských Boudách v Krkonoších nad Velkou Úpou proběhly od 6.10 do 8. 10. atesty kynologické brigády Horské služby.

Atesty kynologické brigády HS
Ilustrační foto

Na Vlašských Boudách v Krkonoších nad Velkou Úpou proběhly od 6.10 do 8. 10. atesty kynologické brigády Horské služby. Psovodi byli svoláni na 11:00, kdy jim oficiálně začala pátrací akce a dostali do ruky veškeré potřebné informace. Počasí nepřálo, což bylo nepříjemné zejména pro figuranty, kteří měli sraz o hodinu dříve a v čase vyhlášení pátrací akce už byli na svých místech, kdesi v lese. Přes noc napadlo 20 cm sněhu a v průběhu dne se sněhové přeháňky změnily na dešťové a pohyb v terénu byl ještě obtížnější.

Psovodi vyráželi v 5ti členných skupinách a měli za úkol prohledat 2 plochy o rozlohách 250 000 m2. V plochách bylo ukryto celkem 15 figurantů. Žádný ze psů neměl větší problém a všichni figuranti byli nalezeni v relativně krátkém čase.

Po krátké přestávce na večeři a marném pokusu se usušit a zahřát vyrazili psovodi na večerní pátrání na plochu o stejné rozloze. Každý pes a psovod má sice svůj určený úsek 100x500 metrů, který si vymezí pomocí GPS a psa si kontroluje přes obojek, který je také vybaven GPSkou, ale stále se pracuje jako tým a psovodi si pomáhali v těžko prostupných terénech. Večerní pátrací akce skončila až po 11té hodině večerní a pejsci měli pátrání až až.

Druhý den přišlo na řadu pátrání v objektu. Figuranti imitovali zasypání sutinou, byli schovaní ve skříních sklepech a jiných těžko dostupných místech, které mohou nastat při ostré akci. Ani zde se žádný figurant nezapomněl a na řadu přišla poslušnost, obávaná disciplína, ale všichni pejsci uspěli. Celé přezkoušení bylo zakončeno zkouškou z orientace v terénu a prací s GPS.

Cvičení se účastnilo 14 psovodů se psy. Mezi nimi i psovodi ze Slovenska, kteří přijali pozvání, absolvovali celé atesty bez problémů a okamžitě se sžili s naším systémem při vyhledávání.

V komisi zasedali a na celé atesty dohlíželi ti nejpovolanější z řad policie a kynologických brigád Roman Konšel, Vladimír Makeš, Monika Pospíšilová, Josef Hepnar a Pavel Smejkal

A na závěr největší dík patřící figurantům. Není jednoduché sehnat 15 odvážlivců, kteří budou sedět několik hodin v lese, nebo někde zahrabaní. Bez nich by to nešlo.

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí