+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Kurz lavinových preventistů 2018

Na Dvoračkách v Rokytnici nad Jizerou probíhá od úterý do pátku kurz lavinových preventistů.

Kurz lavinových preventistů 2018
R. Dlouhý a M. Chalupa měří nad Labským dolem

V úterý navečer dorazili lavinový preventisté ze všech oblastí českých hor na chalupu HS Dvoračky nad Rokytnici nad Jizerou. Preventisté se takto schází každý rok. Náplní tohoto kurzu je v první řadě použití nové metodiky lavinové prevence a záchrany, testování nového materiálu a rozšíření znalostí v oblasti posuzování lavinového nebezpečí. V neposlední řadě bude na programu i příprava a dozor nad cvičnou lavinovou akcí, které se budou účastnit členové HS ze středních a západních Krkonoš.

První den se testovali nové lavinové vyhledavače a další vybavení při kontrole sněhové a lavinové situace v Kotelních jamách a Labském dole. Zároveň proběhlo i společné měření sněhového profilu a vyhodnocení momentální lavinové situace.

V následujících dnech bude náplní kurzu převážně lavinová záchrana, metodika a její rozšíření mezi ostatní členy Horské služby.

Letošní zima je ve vyšších nadmořských polohách bohatá na sněhovou pokrývku. Lavinové nebezpečí je nyní na stupni 2. Hory jsou v rozumných mezích přístupné, ale počítejte se silným větrem.

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí