+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Společné lavinové cvičení Horské služby Šumava a Bergwacht Bayern

Společné lavinové cvičení Horské služby Šumava a Bergwacht Bayern
Ilustrační foto

Šumava, 26. února 2012 – Společné cvičení Horské služby Šumava a německé Bergwacht Bayern z oblastí Lam a Zwiesel proběhlo v pátek 24. února v odpoledních a večerních hodinách na hranicích obou států.

Tématem cvičení byla koordinace obou služeb při záchranné akci. „Procvičili jsme si záchranu osoby zasypané sněhem, její ošetření a transport z nepřístupného terénu. Koncipovali jsme vše jako klasickou lavinovou akci, kam to šlo, dopravili jsme záchranáře na terénních čtyřkolkách a sněžných skútrech. Dál k místu nehody pokračovali za pomoci skialpinistického vybavení,“ popsal cvičení Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že cvičení prokázalo, že spolupráce HS a Bergwacht je na velmi dobré úrovni jak v oblasti vybavení a technik, ale především v případě profesionálních výkonů. Podle Janďury i přes částečnou jazykovou bariéru proběhla akce perfektně. Ukázalo se totiž, že vzhledem ke kvalitnímu výcviku si záchranáři z obou států při záchraně lidského života rozumějí v podstatě beze slov a všichni dělají to, co mají, zcela samostatně.

Společné cvičení nicméně prokázalo jeden důležitý fakt – ve složitém terénu zimní Šumavy trvá vyhledání, ošetření a transport zraněného z hraničních lokalit přibližně tři hodiny. „Z toho vyplývá jednoznačné doporučení pro návštěvníky našich hor – do těchto míst vůbec nevstupujte. Ostatně to byl i důvod, proč jsme cvičení s německými kolegy dohodli. Zjistili jsme, že právě v hraničních oblastech je zvýšený pohyb lidí na snowboardech, sněžnicích a lyžích,“ komentoval situaci na Šumavě náčelník Janďura s tím, že tito turisté se pohybují často ve volném terénu I. zóny Národního parku Šumava, tedy tam, kam vstup není povolen. Proto se záchranáři HS a Bergwacht dohodli, že podobná cvičení budou pořádat i nadále a nejen v zimních podmínkách. Další společnou akci si proto zopakují v letních měsících. 

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí