+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Podzimní atesty v Jizerkách

Ve dnech 31.10. - 3.11. 2013 čekala psovody HS druhá  část státních zkoušek-atestů na plošné vyhledávání osob v horském terénu.

Podzimní atesty v Jizerkách
Ilustrační foto

Zimní část, zaměřená na laviny, proběhla letos v březnu na Luční boudě v Krkonoších. Pořádáním letošních podzimních zkoušek se ujala oblast Jizerské hory a vše si vzal za své A.Rydval, který připravil a vybral terény v lokalitě obce Albrechtic - Mariánská hora - Protržená přehrada - Mariánskohorské boudy a Buková hora. Bylo využito i staré továrny v Josefově dole. Na psovody a jejich čtyřnohé kolegy čekala třídenní práce a pohyb ve velice náročném horském terénu Jizerských hor. Předáním mapy, zadáním souřadnic jednotlivých ploch  museli psovodi vyhledávat osoby ukryté v terénu. Pracovalo se jen s pomocí přístrojů GPS, který má jak psovod, tak jeho pes. Veškerý pohyb v terénu sledoval na počítači vedoucí akce, který měl  veškeré pátrací práce jak na dlani a mohl tak okamžitě reagovat na veškeré problémy, které se vyskytly. Opět se nám potvrdilo, že investovat finance do těchto zařízení se vyplatilo. Letos se naši psovodi zúčastnili několika ostrých pátracích akci ve spolupráci s PČR, kde byla tato naše technologie využita a byla vedením PČR hodnocena velmi kladně.

Denní i noční pátrání na letošních zkouškách proběhla dobře a všichni splnili, co jim bylo zadáno. Vše probíhalo pod přísným dozorem hlavního rozhodčího, odborníka na slovo vzatého - majora Romana Končela z PČR. V sobotu dopoledne proběhla rovněž zkouška z poslušnosti, kde bylo zjištěno, že v této disciplíně mají naši psovodi velké rezervy.

Odpoledně jsme si ještě vyzkoušeli různé speciálky a zkoušky byly večer za účasti zástupce  z MMR p.JUDr. M.Krytinářové ukončeny hodnocením každého psovoda samostatně. Velký dík je třeba vyslovit A. Rydvalovi za vynikající přípravu a organizaci těchto zkoušek a rodině Hubnerových, kteří poskytli ve svém penzionu špičkové zázemí pro všechny zúčastněné. Závěrem je třeba vyslovit velký dík všem figurantům za jejich nasazení a obětavost.

FOTOGALERIE

PROGRAM

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí