+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

aktualizováno: Pokračování kurzu v Zermattu

Členové lavinové prevence se přesunuli ze švýcarského Davosu do Zermattu, kde pokračuje doškolení.

aktualizováno: Pokračování kurzu v Zermattu
výcvik s Air-Zermatt

Ve třech termínech se zde prostřídají všichni zaměstnanci Horské služby a od místních záchranářů budou čerpat cenné zkušenosti v rámci švýcarského grantu.

Třetí den:

V 8.30 hod. jsme se sešli u lanovky s Bruno Jelkem, hlavním garantem výcviku a záchranářskou legendou z Zermattu. Společně s jeho kolegy Thomasem a Yannem jsme vyjeli lanovkou na Furi a pokračovali do soutěsky Gornera. Tou prochází náročná feratta, kterou je možno absolvovat pouze s horskými vůdci. Naši kolegové si zde pro nás připravili ještě dvě stanoviště, kde jsme nacvičovali záchranu ze soutěsky pomocí tyrolského traverzu a transport pacienta v nosítkách. Součástí výcviku byla i ukázka záchrany za pomoci vrtulníku Bell 429. V 16.30 hod. jsme se všichni sešli na heliportu Air Zermat, kde jsme absolvovali přednášku o systémech letecké záchrany a přípravu na další den.

Čtvrtý den:

V půl deváté jsme se opět sešli s našimi kolegy a přesunuli se ke skalám nad městem, kde probíhala "suchá" příprava na záchranu ze stěny za pomoci vrtulníku. Dále jsme se prakticky seznámili s technickými pomůckami, které používají místní záchranáři při vytahování z trhlin a záchraně ve skalních stěnách.

Odpoledne potom probíhal nad heliportem praktický výcvik s vrtulníkem. Prováděla se záchrana ze skalní stěny a vysazování záchranářů do exponovaného terénu. Podrobněji jsme se i seznámili s materiálním vybavením společnosti Air Zermatt.

Pátý den:

Na pátek jsme měli naplánovanou skialpinistickou túru. Lanovkou jsme vyjeli na Kleine Matterhorn a za krásného počasí jsme vyrazili na Breithorn 4164 m n.m.. Při výstupu jsme si potrénovali techniku vedení na krátkém laně a naší průvodci /vůdci/ nám "okořenili" závěr krásným vrcholovým hřebínkem. Odpoledne jsme se seznámili se sjezdovkami v Zermattu a provedli testování různých lavinových vyhledávačů.

Šestý den:

Sobota byla věnována lavinové záchraně. Dopoledne nás naši kolegové seznámili s jejich způsobem záchrany při lavinové nehodě. Ukázali nám a prakticky jsme si vyzkoušeli různé způsoby sondáže, vykopávání zasypaného a techniku vyhledávání pomocí Recco a lavinových přístrojů.

Odpoledne pro nás byla připravena lavinová nehoda, kterou jsme si sami organizovali. Součástí akce byla i práce lavinového psa. Na závěr jsme vše zhodnotili a ukázali si drobné rozdíly v naších postupech.

Sedmý den:

Poslední den našeho výcviku jsme opět vyjeli lanovkou na Trockener Steg, kde jsme navštívili stanici záchranářů pro sjezdové tratě a poté se opět věnovali lavinové problematice. Naši kolegové nám ukázali způsoby vyhledávání za pomocí vrtulníku. Tímto byl náš program ukončen a my po rozloučení vyrazili domů.

Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce

Supported by a grant from Switzerland throuht the Swiss Contribution to the enlarged European Union.

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí