+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Metodické cvičení HS Krkonoše - Strážné 2016

V sobotu 23.4. proběhlo ve Strážném letní cvičení záchranářů HS Krkonoše. Účastníci měli připraveno jedenáct úkolů.

Metodické cvičení HS Krkonoše - Strážné 2016
Ilustrační foto

Na jednotlivých stanovištích byly připraveny situace, které již nastaly, případně takové, se kterými se mohou záchranáři setkat při práci v HS. Za úkol měli evakuovat zraněného horolezce ze skalní stěny, ošetřit podchlazeného turistu a transportovat ho přes vodní tok. První pomoc poskytli zraněnému, kterého museli transportovat z nepřístupného terénu pomocí rakouského vozíku a lanového kladkostroje. Prověřovala se schopnost vystoupat po laně do výšky. Záchranáři asistovali při porodu dítěte. Setkali se s turistkou po cévní mozkové příhodě, ošetřovali deset účastníku dopravní nehody. Následovalo ošetření muže po pádu z výšky, který byl zasažen elektrickým proudem. Tradičně byla zařazena resuscitace s využitím defibrilátoru. I letos bylo zařazeno pátrání po pohřešované osobě v terénu za pomocí psů a psovodů kynologické brigády HS s následným ošetřením podchlazeného. Záchranáři měli možnost seznámit se s metodikou a postupy pátrání psovodů s využitím GPS.

Cvičení se letos zúčastnilo 54 záchranářů HS Krkonoše.

Akce proběhla již po šesté ve spolupráci záchranářů HS Strážné se studenty třetího ročníku Univerzity Pardubice, fakulty zdravotnických studií, kteří představovali zraněné. Hodnocení se znovu ujali cvičitelé i lékaři HS.  Výkony hodnotili také lékaři a záchranáři zdravotní záchranné služby. Všem patří velké poděkování, stejně jako vedení HS a společnosti Hudy sport, kteří poskytli ceny pro nejlépe hodnocená družstva.

Na cvičení si záchranáři zopakovali postupy a prověřila se jejich akceschopnost na nadcházející letní sezónu. Tato akce umožnila připravit se i na situace, se kterými se nesetkávají úplně běžně.

Fotogalerie:

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí