+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Lavinoví preventisté v Tatrách

Lavinoví preventisté přijali pozvání od slovenských kolegů.

Lavinoví preventisté v Tatrách
Tomáš Plíva při výstupu na Baníkov

V pondělí vyrazili lavinoví preventisté na Slovensko. I přesto, že letošní zima je na množství sněhu chudá, reálné nebezpečí zasypání lavinou není o nic nižší. Navštívili jsme centrum lavinové prevence v Liptovském Hrádku, kde jsme mimo jiné shlédli prezentaci lavinových nehod v Tatrách z předešlé zimní sezóny.

Druhý den jsme i přes nepříznivé klimatické podmínky, mlhu a déšť, posuzovali aktuální lavinové nebezpečí ve Žiarské dolině spolu s lavinovými preventisty Martinem Buliakem a Filipem Kyzkem. Počasí však nebylo tak špatné, aby narušilo náš plánovaný program.

Ve středu jsme navštívili lavinové katastry Nízkých Tater. Tam jsme společně s místním zaměstnancem HZS Jakubem Filipkem  prošli místní kritické volné terény. Filip nám ukázal postupy uzavírání jednotlivých lyžařských částí Ski resortu Jasná.

Následující den nás vyzvedl člen výcvikového střediska Milan Lizuch, jehož důležitou náplní práce je pátrání po pohřešovaných osobách. Naše cesta vedla opět na sever, tentokrát do Vysokých Tater. Na Popradském plese se k nám přidal ještě psovod Jano Žižka, který nám dělal průvodce. Vysvětlovali nám komplikovanost záchrany v těchto místech a možné postupy, zejména při lavinovém nebezpečí.

Poslední den foukal velmi silný vítr a napadlo přes 30 cm sněhu. Přes to, jsme alespoň došli k meteorologické stanici v Račkové dolině v Západních Tatrách, kde nám průvodce pro změnu dělal šéfpsovod Zdeno Fedor. Ten nám také objasňoval postupy pátrání a svolávání psovodů při lavinové nehodě.

Na Slovensku za posledních 20 let zemřelo 64 lidí a tendence je spíše rostoucí. Každý, kdo vyráží do hor v zimním období, by neměl podceňovat nebezpečí, které skrývají.

Fotogalerie

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí