+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Vážný úraz bikera na Klínovci

V sobotu v odpoledních hodinách jsme obdrželi výzvu k zásahu u úrazu na černém trailu "Baron" na Klínovci, mělo se jednat o úraz hlavy. Na místo okamžitě vyrazila hlídka z Božího Daru na čtyřkolce a následně druhá v terénním voze. V průběhu výjezdu přišlo upřesnění místa nehody - čtvrtý úsek trailu Baron, který je pro motorovou techniku nepřístupný, tzn. je zde nutný transport s využitím tzv. rakouského vozíku. Po příchodu na místo záchranáři zjistili, že se jedná o velmi závažné, masivně krvácející poranění v oblasti obličeje, otřes mozku a podezření na poranění krční páteře. Bikera ošetřili, zafixovali do vakuové matrace a šetrně transportovali na rakouském vozíku k připravenému autu. V průběhu zásahu docházelo ke konzultaci s dispečinkem ZZS KVK. Biker byl transportován na místo předání Klínovec jih, kde si jej převzala již čekající posádka záchranné služby s lékařem, který následně rozhodl o leteckém transportu.

Jednalo se o velmi složitý zásah, neboť pacient pod tíhou utrpěných poranění nebyl schopen žádné spolupráce, byl dezorientovaný a pomoci se aktivně bránil. Pravděpodobně ani neměl potřebné zkušenosti ke sjezdu obtížného trailu a to nejdůležitější, neměl ani povinné vybavení. Dle doporučení provozovatele by měl být na tento trail vyšší obtížnosti vybaven přilbou s neodjímatelným chráničem brady, ochranou páteře, kolen a rukou. V tomto nešťastném případě měl bohužel biker pouze tzv. "in-line" helmu a nedostatečné další ochranné prostředky, čímž hazardoval s vlastním životem.

"Díky zasahujícím kolegům za profesionální přístup a řešení události", dodal náčelník oblasti HS Krušné hory, Miroslav Račko.

  

 

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí