V Krušných Horách dva zásahy HS najednou

Krušné hory, 29. října 2011 – Během několika minut museli dnes odpoledne záchranáři Horské služby dvakrát pomáhat zdravotníkům při zachraňování vážně zraněných osob.
V Krušných Horách dva zásahy HS najednou

K prvnímu případu povolali členy HS z dispečinku Rychlé zdravotnické pomoci v Litvínově ve tři čtvrtě na tři. „Podle hlášení šlo o popáleného mladíka ve věku asi dvaceti let. Pokusil se v chalupě podpálit dřevo v kamnech, polil ho hořlavinou a kvůli tomu utrpěl značné popáleniny. Problém byl v tom, že posádka sanitního vozu nevěděla, kde chalupa leží, takže jsem okamžitě vyjel a zdravotníky z RZS na místo doprovodil,“ popsal situaci náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner. Dodal, že popáleného mladíka pak sanitka odvezla do nemocnice v Mostě. V tu samou chvíli kontaktoval Horskou službu i dispečink RZS z Karlových Varů s tím, že v osadě Zlatý kopec došlo ke zranění lesníka po pádu ze schodů. I tam ihned vyjel záchranář HS, který na místě musel navádět na přistání povolaný vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně, protože posádka vozu RZS s ním neměla spojení. Lesník si totiž při pádu poranil hlavu, takže převoz helikoptérou k dalšímu ošetření do nemocnice byl v podstatě jedinou možností. „Musím říci, že v obou případech šlo o ukázku perfektní spolupráce v rámci Integrovaného záchranného systému. Je vidět, že Horská služba je v Krušných horách potřebná nejen při záchraně turistů či lyžařů, ale pomáhá i při nehodách místních obyvatel přímo v jejich domovech,“ dodal ke dnešním akcím náčelník Güttner.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]