+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana těžce podchlazeného turisty v Krkonoších

Krkonoše, 22. prosince 2011 – Sedmačtyřicetiletý muž ze severních Čech zřejmě přecenil své síly při hřebenové túře a kvůli tomu strávil noc na sněhu jen sto metrů od jedné z krkonošských horských chat.
Záchrana těžce podchlazeného turisty v Krkonoších
Ilustrační foto

Muže našli okolojdoucí turisté dnes kolem půl desáté dopoledne kousek od boudy Výrovka a nález ihned oznámili na Luční boudu. Zde má naštěstí Horská služba Krkonoše stálou stanici, takže pomoc mohla ihned vyrazit. „Náš záchranář na sněžném skútru dojel na udané místo a nalezl tam silně podchlazeného muže, který v podstatě vůbec nebyl schopen komunikovat. Vlastně nevíme, odkud a kam šel, podle všeho mu však během túry došly síly. Možná ani nevěděl, kde se nachází, protože Výrovka byla od místa, kde jsme jej našli, takřka na dohled,“ popsal situaci Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše. Dodal, že muž měl skutečně štěstí, neboť v horském terénu strávil celou noc, nicméně byl v takovém stavu, že zasahující člen HS okamžitě přivolal vrtulník Letecké záchranné služby z Hradce Králové. Ten dosedl u Výrovky, posádka podchlazeného turistu naložila a převezla několik kilometrů do Pece pod Sněžkou. Zde přistáli, muže stabilizovali a ošetřili a okamžitě pokračovali dál do nemocnice v Hradci. „Považujeme za jednoznačně nebezpečné, když turisté vyrazí na hřebeny sami a ještě ke všemu nikomu nedají vědět cíl cesty a předpokládaný čas návratu. Pak může snadno dojít k ohrožení života jako v tomto případě. Vždy se na túry vydávejte alespoň ve třech, plánujte trasu tak, abyste dorazili k cíli za světla a vždy oznamte, kam a kdy dojdete,“ varoval turisty Pavel Jirsa.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 6060 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí