+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana dvou žen na Šumavě

Šumava, 26. prosince 2011 – Starší ženu, která zkolabovala v Železné Rudě, a osmnáctiletou snowboardistku po těžkém pádu na Špičáku dnes zachraňovali členové šumavské Horské služby.
Záchrana dvou žen na Šumavě
Ilustrační foto

Starší žena omdlela krátce po poledni a její syn ihned zavolal dispečink Rychlé zdravotnické služby. Ta pak kontaktovala nejbližší stanici HS, ze které na místo dojel záchranář. Ve spolupráci se zdravotníky pak ženu stabilizoval a již při vědomí předal posádce sanitního vozu, který ji odvezl k dalšímu ošetření do nemocnice. „Druhý případ se stal kolem půl druhé odpoledne na sjezdové trati č. 1 ve skiareálu Špičák. Osmnáctiletá dívka na snowboardu upadla a i přesto, že měla přilbu a další námi doporučované ochranné pomůcky, těžce se zranila,“ popsal dnešní událost Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že záchranářům, kteří ji přijeli ošetřit, si stěžovala na silné bolesti v oblasti zad. To mohlo ovšem znamenat vážné poranění páteře a zasahující lékař HS proto povolal vrtulník armádní Letecké záchranné služby z Plzně. Ten však vzhledem k husté mlze nemohl u zraněné přistát, proto jí lékař s dalšími členy HS stabilizovali do tzv. vakuové matrace a za sněžným skútrem odvezli k terénnímu automobilu HS. Tím pak dívku šetrně převezli na parkoviště Kaskády, kde se již vrtulníku podařilo přistát. Posádka LZS pak zraněnou transportovala do Fakultní nemocnice v Plzni. „V současné době je na šumavských sjezdovkách denní průměrná teplota kolem dvou stupňů nad nulou. Sníh je proto těžký, mokrý a znesnadňuje pohyb na lyžích i snowboardech. Jezdci by proto měli dbát všech zásad bezpečného pohybu na sjezdových tratích a jízdu stavu sněhu a klimatickým podmínkám přizpůsobit,“ upozornil návštěvníky Šumavy náčelník Janďura.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí