+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Horská služba dnes poprvé zachraňovala s pomocí mobilní aplikace

Krkonoše, 29. prosince 2011 – Záchranáři Horské služby v Krkonoších dnes poprvé zasahovali při záchraně zraněné německé turistky za pomoci mobilní aplikace, kterou ve spolupráci s HS vyvinula pro návštěvníky hor Česká pojišťovna.
Horská služba dnes poprvé zachraňovala s pomocí mobilní aplikace
Ilustrační foto

Turistku se zraněnou nohou našel dnes odpoledne český výletník v oblasti Krásné pláně nad Špindlerovým mlýnem. Naštěstí měl u sebe tzv. smartphone s nahranou aplikací a tak mohl kontaktovaný člen HS ihned zadat místo do GPS. Na místo tak mohli bez hledání dorazit v krátké době záchranáři na sněžném skútru ze stanice Horské služby na Strážném a ženě ze SRN pomoci. „Je vidět, že aplikace je skutečným přínosem a my sami říkáme všem turistům, u kterých vidíme vhodný typ mobilního telefonu, aby si program nahráli. Sice se nám v minulých dnech stalo, že náš systém zachytil lokalizaci v Kanadě či dokonce v Číně, k tomu ale došlo, jak jsme zjistili, náhodou při ukládání aplikace do telefonu,“ řekl náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek. Dodal, že zásadní funkcí aplikace pro operační systémy iOS (Apple) a Android je právě rychlé a snadné přivolání pomoci nejbližší hlídky Horské služby v případě nouze.

Tato funkce navíc není závislá na dostupnosti datového signálu, ale pracuje s lokalizací pomocí GPS. Aplikace dokáže rovněž odeslat Horské službě nouzovou SMS zprávu s přesnou polohou uživatele telefonu. Mobilní "Horská služba" pomůže také vyhledat lyžařská střediska, poskytne základní aktuální informace o sněhových podmínkách, lavinovém nebezpečí a počasí na daném místě. Podle aktuální polohy uživatele umí také najít nejbližší stanici Horské služby a zobrazit její telefonní číslo a dobu provozu. Součástí aplikace jsou čtyři informační oblasti – desatero Horské služby, návod, jak poskytnout první pomoc, pravidla jízdy na sjezdovkách a instrukce, jak předcházet nebezpečí v lavinových oblastech.

Bližší informace: Jiří Brožek, náčelník Horské služby České republiky, GSM: 724 102 247, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]

 

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí