+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Zbytečná pátrací akce v Krkonoších

Krkonoše, 31. prosince 2011 – Zcela zbytečnou noční pátrací akci po pohřešovaném dvacetiletém běžkaři z Liberce si dnes užili záchranáři Horské služby z krkonošského Harrachova.
Zbytečná pátrací akce v Krkonoších
Ilustrační foto

Podle informací, které předali krátce před půlnocí členové rodiny, se měl mladík pohybovat na běžkách někde mezi Rokytnicí a Harrachovem. „Původně vyjel ve skupince na výlet, pak se ale zřejmě od přátel oddělil a domů nedorazil. Vzhledem k pozdní hodině jsme mohli předpokládat, že turista je zraněný nebo zbloudil a je podchlazený. V udané lokalitě leží sníh a noční teploty jsou v této roční době samozřejmě nízké,“ popsal situaci Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše. Dodal, že z Harrachova ihned vyjeli tři záchranáři HS na lyžích a terénní čtyřkolce. Ti začali prohledávat cesty, na kterých by se mohl pohřešovaný mladík nacházet. Po bezvýsledném pátrání, trvajícím zhruba jeden a půl hodiny, však akci ukončili. Horskou službu kontaktovala totiž Policie ČR, která mladíka rovněž hledala, s tím, že pohřešovaný, aniž by dal komukoliv vědět, sedí v jednom z barů v Rokytnici. „Celá akce byla zcela zbytečná, a kdyby se v tu dobu stala nějaká skutečná nehoda, naši záchranáři by u ní nemohli zasáhnout. Proto opět důrazně vyzývám všechny návštěvníky Krkonoš, aby se nevydávali na túry sami, neoddělovali se ze skupinek a především aby vždy dali vědět, kde jsou. Minimalizují tak ohrožení zdraví či životů a předcházejí zbytečným pátracím akcím,“ varoval Pavel Jirsa.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 6060 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí