+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

V Krušných Horách náročný závěr roku

Krušné hory, 2. ledna 2012 – Jen na Klínovci a Božím Daru zaznamenala Horská služba v několika dnech mezi vánočními svátky a Novým rokem 28 výjezdů záchranářů ke zraněným turistům.
V Krušných Horách náročný závěr roku
Ilustrační foto

Závěr roku 2011 znamenal v této části Krušných hor především radost provozovatelů penziónů a hotelů – všechna ubytovací zařízení doslova praskala ve švech. „Musím říci, že tolik lidí v naší oblasti skutečně nepamatuji. To ovšem s sebou přineslo i značný nárůst zranění a tím i našich zásahů. Naštěstí se v ani jednom případě nejednalo o ohrožení života, spíše šlo o tržné rány, zlomeniny končetin a podobné úrazy,“ komentoval situaci v nejvytíženější části těchto hor náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner. Hlavním problémem uplynulých dní však podle něho byla značná nekázeň řidičů. Řada z nich neměla vůbec zimní výbavu, jiní pro změnu parkovali na jakémkoliv pro ně příhodném místě. „Pak se stávalo, že sanitky, které přijížděly pro zraněné, nemohly k místu nehody vůbec dojet, protože se zkrátka nedostaly přes spoustu ledabyle odstavených automobilů. Cesty sem byly v podstatě zatarasené, ještě že jsme neměli žádný úraz, který by v případě prodlení znamenal ohrožení života,“ uvedl Miroslav Güttner. Velkou pomocí pro záchranáře krušnohorské Horské služby v tomto týdnu ovšem byla přítomnost člena německé Bergwacht, který asistoval při pomoci občanům SRN na naší straně hranic. Řada z nich totiž odmítla po zranění převoz do české nemocnice. Některé německé sanitní vozy ale nesmějí oficiálně zasahovat na druhé straně hranice, proto zraněné člen horské služby SRN naložil do vlastního služebního vozidla a na hranici je předal do další péče. V některých případech je odvezl přímo do nemocničního zařízení v jejich vlasti. „Kromě toho nám skvěle pomohl i s komunikací se zraněnými Němci. Sice tady většinou německy hovoříme, ale záchranář a zároveň rodilý mluvčí je samozřejmě přínosem. Je to ukázka výtečné příhraniční spolupráce s našimi německými kolegy,“ dodal náčelník Güttner.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí