+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Horská služba Šumava zachránila sebevraha

Šumava, 4. ledna 2012 – Perfektní spolupráce Horské služby a Policie ČR během rozsáhlé pátrací akce dokázala zachránit život jedenačtyřicetiletému muži ze Špičáku, který se pokusil včera dobrovolně odejít ze života.
Horská služba Šumava zachránila sebevraha
Ilustrační foto

Vše začalo v ranních hodinách, kdy na tísňovou linku 112 zavolal neznámý muž, podle hlasu středního věku. Stačil jen sdělit, že je na pokraji duševních sil a chystá se skoncovat se životem. Následovně volal ještě jednou a zmateně se ptal na složení dvou léků, pak ale zavěsil. „Policisté se na nás ihned obrátili s tím, že zahájíme pátrací akci. Vzhledem k zaznamenanému volání jsme pak společně lokalizovali mobilní telefon volajícího do prostoru Železná Ruda – Špičák. To ale přeci jen znamená mnoho objektů i odlehlých míst, na kterých se mohl muž v nouzi nacházet,“ uvedl k pátrací akci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. PČR a Horská služba si pátrání rozdělily tak, že zatímco policisté prohledávali hotely, penzióny a chalupy, záchranáři se věnovali turistickým stezkám a osamoceným objektům, ke kterým by se Policie vzhledem ke sněhu nedostala. Členové HS tak od přibližně 12:00 najeli na sněžných skútrech, terénních čtyřkolkách a automobilech kolem 280 kilometrů. Pátrání však bylo zatím bezvýsledné. „Od čtyř hodin odpoledne se policisté snažili o přesné zaměření mobilu muže, který na zpětné volání nereagoval. Přibližně v 18:00 pak vytipovali dva objekty v osadě Špičák. Prohledali jsme postupně oba a v tom druhém jsme zoufalého muže nalezli, naštěstí při vědomí,“ popsal situaci náčelník Janďura. Dodal, že u něj našli dopis na rozloučenou a několik obalů právě od těch léků, na které se při telefonátu ptal a on sám přiznal, že je snědl. Záchranáři proto ihned povolali vůz Rychlé lékařské pomoci a do jeho příjezdu se snažili muže udržet při životě. Posádka RLP pak pacienta před osmou hodinou večer transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v Klatovech. „Spolupráce Policie ČR a Horské služby byla dokonalou ukázkou, jak má fungovat úspěšná záchranná akce v rámci Integrovaného záchranného systému. Navzájem jsme se perfektně doplňovali a díky tomu zachránili jeden lidský život,“ komentoval Michal Janďura.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí