+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Noční pátrací akce v Jizerských horách

Jizerské hory, 8. ledna 2012 – Noc před startem Jizerské padesátky si záchranáři Horské služby zpestřili pátráním po dvou ztracených běžkařích v údolí řeky Jizery.
Noční pátrací akce v Jizerských horách
Ilustrační foto

V sobotu v sedm hodin večer se na dispečink HS v Jizerských horách obrátila Policie ČR s tím, že jí oba turisté kontaktovali a ohlásili, že se ztratili a nedokážou se ve tmě dostat ze silně zasněženého terénu. „Policisté nám dali jejich telefonní číslo, a nám se s nimi podařilo následně spojit. Podle toho, co nám dokázali popsat o jejich dosavadním pohybu, jsme došli k tomu, že jsou někde v údolí řeky Jizery pod osadou Jizerka. To je ovšem místo značně neprůchodné,“ popsal situaci René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory. Dodal, že z rozhovoru s turisty vyplynulo, že se vydali nejen mimo značené stezky, ale přímo do volného terénu mimo jakékoliv cesty. Do pátrání se ihned zapojili členové HS z Jizerky a ze stanice v Rejdicích na sněžných skútrech. Vzhledem k silné sněhové pokrývce a k neprůchodnému prostředí museli ale záchranáři vyměnit skútry za lyže. Kolem půl desáté večer pak oba běžkaře nalezli. Ti byli podchlazení, vyčerpaní, ale jinak naštěstí v pořádku. Členové HS je proto vyvedli na cestu do Martinského údolí a odvezli do jejich hotelu v Kořenově. „Upozorňujeme všechny návštěvníky Jizerských hor na silnou sněhovou pokrývku v celé oblasti. Především mimo značené cesty je pohoří v podstatě neprostupné a turisté na to musí při svých výletech dbát. Stejně tak by měli plánovat trasy tak, aby se dostali do cíle ještě za světla a rozhodně by se neměli mimo cesty vůbec pouštět,“ důrazně varoval náčelník Mašín.

Bližší informace: René Mašín, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 774 103, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí