+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Kolaps muže a večerní pátrací akce na Šumavě

Šumava, 22. ledna 2012 – Pokus o záchranu pětačtyřicetiletého muže, který zkolaboval večer na náměstí ve Frymburku, a pátrání po dvaačtyřicetiletém běžkaři u hranic se SRN včera zaměstnala členy Horské služby Šumava.
Kolaps muže a večerní pátrací akce na Šumavě
Ilustrační foto

V prvním případě HS kontaktovali z linky 155 s tím, že potřebují kvalifikovanou první pomoc u zkolabovaného pána. „Byl jsem v tu chvíli nejbližší záchranář, který mohl pomoci. Ihned jsem tedy vzal laický defibrilátor a vyrazil do Frymburku. Mezi tím se na místě snažili muže přivést k vědomí kolemjdoucí, ale zatím bez výsledku,“ uvedl k události Aleš Fejfar, zasahující člen Horské služby ze stanice v Kramolíně. On sám po příjezdu okamžitě zahájil pomocí defibrilátoru resuscitaci. Pokračoval v ní dalších dvacet minut, až do příjezdu přivolané sanitky Rychlé lékařské pomoci. Další oživovací pokusy pak prováděl společně s lékařem. Ten muže v bezvědomí napojil na elektrokardiograf a po chvíli marných pokusů byl nucen konstatovat smrt. „Naši záchranáři nezasahují jen v na sjezdovkách či v nepřístupných horách. Velmi dobře spolupracujeme se záchrankou, a protože jsme kvalitně vyškoleni, pomáháme v oblasti Šumavy všude, kde je potřeba,“ komentoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Pátrací akce se odehrála za tmy v oblasti mezi Knížecími pláněmi a Strážným. Členové HS ve stanici Zadov dostali hlášení o dvaačtyřicetiletém turistovi, který se někde v té oblasti ztratil. „Naštěstí měl u sebe nabitý mobilní telefon, takže zavolal kolem půl osmé večer pomoc. Vůbec netušil, kde se nachází, uvedl jen ten prostor u hranic se SRN. Vyrazili jsme tedy ve dvou na sněžných skútrech a snažili se být v průběhu pátrání s mužem v kontaktu,“ popsal situaci Ondřej Zeman, člen Horské služby ve stanici Zadov. Každý ze záchranářů najel během skoro dvouhodinového hledání kolem 115 kilometrů. Muž totiž nedokázal vzhledem ke tmě a čtyřiceti cm nového sněhu popsat přesně místo, kde se nachází. Nakonec záchranáři použili zvukové a světelné signály a podařilo se jim s mužem setkat na tak nepřístupném místě, že i na skútrech měli problémy. Turista byl v pořádku, jen promočený a trochu podchlazený. Členové HS jej pak na skútru odvezli do Strážného, kde byl ubytovaný. „Na Šumavě je v těchto dnech pokrývka nového sněhu a stále silně sněží. Ztížená viditelnost je i ve dne, natož pak za tmy. Turisté proto musejí plánovat trasy túr s ohledem na tento fakt a tak, aby nepřecenili své síly a dokázali do cíle dorazit ještě za světla,“ důrazně varoval náčelník Janďura.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí