+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Další pátrací akce na Šumavě

Šumava, 22. ledna 2012 – Osmačtyřicetiletý muž a třiačtyřicetiletá žena na běžkách dnes odpoledne zamířili na Cikánské slati u Modravy do volného prostoru a ztratili se v silně zasněženém terénu.
Další pátrací akce na Šumavě
Ilustrační foto

V této lokalitě je velice slabý signál mobilních operátorů, takže se turistům kolem třetí hodiny sice podařilo kontaktovat dispečink šumavské Horské služby, další komunikace se záchranáři ale byla ztížená. „Vůbec se nedivím, že potřebovali pomoc. Leží tu 1,5 metru sněhu, stále padá další, je silný vítr a takřka nulová viditelnost. Běžkaři se mohou pohybovat v podstatě jen po cestách se strojově upravenou stopou, jinde nejsou trasy průjezdné ani s lyžemi. Mimo cesty běžkaři okamžitě zapadnou a má zde problém dokonce i naše technika,“ popsal situaci v místě pátrání Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby ze stanice Zadov. On sám vyjel ihned po ohlášení z Kvildy na skútru se saněmi a pátral v udané lokalitě. Snažil se s turisty spojit mobilem, ale na místě byl signál skutečně velice slabý. Naštěstí byli hledaní nedaleko cesty, takže je záchranář nakonec zahlédl. Oba, podchlazené, ale jinak v pořádku, je transportoval zpět na Modravu k jejich vozidlu. „Velmi důrazně varuji turisty, aby se na Šumavě v těchto dnech vydávali do volného terénu. Za těchto povětrnostních podmínek, s neustále přibývajícím sněhem a v lokalitách, kde okamžitě zapadne i člověk na lyžích je to hazardování s vlastním zdravím a může znamenat i ohrožení života. Na mnoha místech hor není mobilní signál a pak se těžko pomoci dovoláte,“ apeloval na návštěvníky hor Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí