+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Těžce zraněná holčička na Šumavě

Šumava, 29. ledna 2012 – Osmiletá holčička dnes odpoledne upadla na terénní nerovnosti v lyžařském areálu na Kramolíně u Lipna tak nešťastně, že k ní záchranáři museli přivolat vrtulník.
Těžce zraněná holčička na Šumavě
Ilustrační foto

Dívenka měla přilbu a podle členů HS její rodiče dbali na zásady bezpečného pohybu na sjezdových tratích. Při přejezdu terénní nerovnosti však upadla na záda a stěžovala si na velké bolesti. „Pracovníci areálu nás kontaktovali krátce před čtvrtou hodinou. Vyjeli jsme tedy ve dvou na sněžných skútrech s plným zdravotnickým vybavením, které v takových případech používáme. Po příjezdu jsme zjistili, že holčička si stěžuje na brnění v obou dolních končetinách a silnou bolest v zádech,“ uvedl k události Aleš Fejfar, zasahující člen Horské služby ze stanice Kramolín. Dodal, že brnění a bolesti mohly znamenat vážné poranění v oblasti páteře. Záchranáři tedy povolali vrtulník Letecké záchranné služby z Českých Budějovic. Pak zraněnou stabilizovali do tzv. vakuové matrace a šetrně jí za skútrem přepravili na heliport na Kramolíně. Tam dívku převzala posádka vrtulníku a transportovala ji k dalšímu ošetření do budějovické nemocnice. Vzhledem k povaze zranění a věku letěla s LZS i dívčina matka. „I když v tomto případě zřejmě nikdo zásady bezpečnosti nezanedbal, upozorňuji zejména rodiče, aby malé děti na sjezdové tratě brali jen v případě, že jsou přesvědčeni o jejich jezdeckých kvalitách. Zároveň doporučuji, aby především na exponovaných místech sjezdovek dávali na malé lyžaře zvýšený pozor,“ apeloval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí