+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Zbytečná pátrací akce v Krkonoších

Krkonoše, 2. února 2012 – Zbytečné noční pátrání po dvaatřicetiletém německém turistovi má za sebou krkonošská Horská služba. HS zároveň oznamuje, že musela uzavřít další úsek cest, tentokrát mezi Modrým dolem a Výrovkou.
Zbytečná pátrací akce v Krkonoších
Ilustrační foto

Pohřešování nahlásili rodiče mladého muže včera ve tři čtvrtě na devět s tím, že jejich syn odešel v podvečer podnapilý z odlehlé části obce Strážné směrem přes les. Samozřejmě neřekl, kam jde a kdy se vrátí. Vzhledem k silnému mrazu, neprůchodným cestám, sněhové pokrývce a jeho údajnému stavu vyrazili tři členové Horské služby okamžitě do akce. „V první fázi prohledali všechny restaurace ve Strážném. Pak v terénním autě, na čtyřkolce a sněžném skútru začali prohledávat hlavní cesty kolem Strážného. Bylo totiž možné, že hledaný zamířil až do Vrchlabí. Pátrání ale bylo zatím bezvýsledné, takže jsme povolali do akce celý náš okrsek, tedy dalších 14 záchranářů,“ uvedl k noční akci Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše. Dodal, že HS také požádala o spolupráci Policii ČR z Vrchlabí. Záchranáři pak začali prohledávat i vedlejší cesty a zahájili pátrání i ve volném terénu, kam mohl mladík v podnapilém stavu zamířit. Krátce před půlnocí pak HS nalezla pohřešovaného na jedné z cest nedaleko Strážného. Vracel se údajně zpět domů, během nočního výletu vystřízlivěl a byl v pořádku. Neuvedl však, kde se po celou dobu nacházel. Možná byl skutečně až ve Vrchlabí, protože podle informací místních tam někoho podobného vzhledu zahlédli. „Tato akce proběhla nakonec s dobrým výsledkem, ale pohyb v Krkonoších je za současné situace obtížný. Platí 2. lavinový stupeň a na některých vedlejších cestách je stále zaváté tyčové značení. Museli jsme také uzavřít asi dvoukilometrový úsek cesty mezi Modrým dolem a horskou boudou Výrovka,“ varoval Pavel Jirsa s tím, že ale naopak Horská služba otevřela pro turisty doposud uzavřený tzv. travers Sněžky. I hlavní hřebenové cesty mají již obnovené tyčové značení, nicméně za snížené viditelnosti je právě na vedlejších trasách se zavátým značením možnost ztráty orientace.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 6060 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí