+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Pro těžce zraněného lyžaře v Krušných Horách letěl vrtulník

Krušné hory, 3. února 2012 – Asi šedesátiletý lyžař se dnes odpoledne těžce zranil po nárazu do stromu při přejezdu z jedné sjezdové trati na druhou v oblasti obce Zadní Telnice.
Pro těžce zraněného lyžaře v Krušných Horách letěl vrtulník
Ilustrační foto

Je pravděpodobné, že muž jel příliš rychle a nevěnoval pozornost zledovatělému povrchu cesty mezi sjezdovkami. Vylétl proto zřejmě v plné rychlosti do lesa a narazil do stromu. Jeho kamarád naštěstí ihned dojel pro pomoc na nejbližší stanici Horské služby. „Na místo nehody vyjel náš záchranář na sněžném skútru. Shodou okolností mu u zraněného asistovala i zdravotní sestra. Muže vyšetřili a zjistili, že pán utrpěl nejspíše vnitřní zranění. Stěžoval si totiž na silné bolesti v břišní krajině,“ popsal situaci náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner. Dodal, že muž měl naštěstí přilbu, která jej ochránila od mnohem těžších zranění hlavy. I přesto ale byl lyžařův zdravotní stav natolik vážný, že zasahující záchranář povolal vrtulník Letecké záchranné služby z Ústí nad Labem. Pak zraněného spolu se zdravotní sestrou ošetřil a stabilizoval do tzv. vakuové matrace. V ní muže za sněžným skútrem odvezl na místo přistání vrtulníku. Posádka LZS poté zraněného pána transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v Ústí. „Je dobré, že muž měl přilbu, ale lyžaři si musejí uvědomit, že ta je neuchrání od jiných poranění. V současné situaci jsou sjezdovky a okolní cesty na mnoha místech pokryty velmi umrzlým sněhem a lyžaři by na to měli brát ohled. Riskantní jízda na takovém povrchu se nemusí vyplatit ani jezdci, který má všechny doporučované ochranné prostředky,“ varoval náčelník Güttner.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí