+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Těžce zraněný chlapec na Šumavě

Šumava, 11. února 2012 – Dvanáctiletý chlapec upadl dnes odpoledne při skoku na snowboardu v lyžařském areálu na Kramolíně u Lipna tak nešťastně, že k němu záchranáři museli přivolat vrtulník.
Těžce zraněný chlapec na Šumavě
Ilustrační foto

Chlapec bez problémů sjížděl trať až do poslední terénní překážky. Při přeskoku však dopadl špatně a těžce se zranil. „Pracovníci areálu nás kontaktovali kolem tři čtvrtě na čtyři. Vyjeli jsme tedy na sněžných skútrech s plným zdravotnickým vybavením, které v takových případech používáme. Po příjezdu jsme zjistili, že chlapec si stěžuje na silnou bolest v levém boku,“ uvedl k události Václav Cypro, zasahující člen Horské služby ze stanice Kramolín. Dodal, že příznaky i popis bolesti znamenaly podezření na zlomeninu krčku levého kyčelního kloubu. Záchranáři tedy povolali vrtulník Letecké záchranné služby z Českých Budějovic. Pak zraněného stabilizovali do tzv. vakuové matrace a šetrně jej za skútrem přepravili na heliport na Kramolíně. Tam hocha převzala posádka vrtulníku a transportovala ho k dalšímu ošetření do budějovické nemocnice. „Upozorňuji zejména děti na lyžích i snowboardu, aby nepřeceňovaly své schopnosti na náročných šumavských tratích. Nedostatečně připravený jezdec se může v plné rychlosti těžce zranit i na drobné nerovnosti. Stále platí, že by všichni měli dodržovat Desatero FIS pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích,“ důrazně varoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava s tím, že Desatero naleznou návštěvníci hor na webové adrese www.hscr.cz.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí