+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Noční pátrací akce v Krkonoších

Krkonoše, 12. února 2012 – Sedmadvacetiletý snowboardista ze Slovenska se včera odpoledne, hned první den pobytu v horách a bez znalosti lokality, ztratil během sjezdu svahu Sněžky ve volném terénu.
Noční pátrací akce v Krkonoších
Ilustrační foto

Mladík se po příjezdu ubytoval v Malé Úpě, poté vyjel na Sněžku a na snowboardu se spustil po jihovýchodním úbočí mimo všechny vyznačené cesty. Od té chvíle jej už nikdo nepotkal. Až v osm hodin večer nahlásil Horské službě jeho ubytovatel, že muž z výletu nedorazil. „Nám se podařilo spojit se s ním mobilním telefonem, který měl naštěstí u sebe a plně nabitý. Upřesnili jsme jeho polohu do prostoru Koulové hory. Tam je ale rozlehlý terén velice nepřehledný a těžko dostupný i pro naše vycvičené záchranáře,“ pospal situaci náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš. Dodal, že HS do akce vyslala postupně osmnáct členů s veškerou potřebnou technikou. Zároveň se záchranáři spojili s Policií ČR, koordinovali s ní celou akci a požádali o pomoc při pátrání vrtulník policejní letecké služby s termovizí. Vzhledem k současným klimatickým podmínkám totiž hrozilo, že pohřešovaný mladík bez rychlé pomoci může umrznout. Vrtulník přilétl do Pece pod Sněžkou ve 22:40 a deset minut poté se jednomu z členů HS podařilo muže v terénu najít. Byl bez zranění, ovšem silně podchlazený. Místo, kde se ztracený snowboardista pohyboval, patří k nejdivočejším a nejodlehlejším partiím Krkonoš. Proto trvalo další dvě hodiny, než se podařilo mladíka dopravit na sjízdnou cestu. Tam na něj již čekal vůz Zdravotnické záchranné služby, který slovenského snowboardistu transportoval k dalšímu ošetření do nemocnice. „Znovu se ukázalo, jak je důležité mít u sebe nabitý mobilní telefon. Faktem ale je, že mládenec udělal několik základních chyb a tou největší bylo rozhodnutí sjet si svah Sněžky volným terénem. To je jasné porušení všech zásad bezpečného pohybu v horách. Návštěvníci Krkonoš se nesmí v žádném případě vydávat mimo sjezdové tratě a značené cesty, ať ve skupině, či dokonce zcela osamoceni,“ důrazně varoval náčelník Klepš. Podle něj byla ovšem úspěšná akce skvělou ukázkou kvalitní spolupráce Horské služby s Policií ČR v rámci Integrovaného záchranného systému.

Bližší informace: Adolf Klepš, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 924 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí