+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Malý chlapec se těžce zranil na Zadově

Šumava, 14. února 2012 – Sedmiletý lyžař se dnes dopoledne těžce zranil, když v plné rychlosti narazil do překážky v prostoru sjezdového areálu Kobyla na Zadově.
Malý chlapec se těžce zranil na Zadově
Ilustrační foto

Naštěstí byl přímo na místě člen Horské služby, který ihned kontaktoval další kolegy a začal s vyšetřením zraněného. „Já jsem pak vzápětí na místo dorazil na sněžném skútru a s veškerým zdravotnickým vybavením. Během vyšetření jsme zjistili, že chlapec zřejmě utrpěl zranění pánve a pravděpodobně i poranění v břišní krajině,“ popsal situaci Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava. Uvedl, že malý lyžař nedobrzdil jízdu na konci sjezdové trati a v plné rychlosti narazil do turniketu u nástupu na vlek. Zranění utrpěl i přesto že měl podle záchranářů ochrannou přilbu a dobré vybavení. Členové HS pak po konzultaci s dispečinkem Zdravotnické záchranné služby povolali vrtulník leteckých záchranářů z Českých Budějovic. Chlapce ošetřili, stabilizovali jej do tzv. vakuové matrace a převezli na Zadov k přistávací ploše HS. Tam zraněného vyzvedla posádka Letecké záchranné služby a transportovala k dalšímu ošetření do českobudějovické nemocnice. „Jeden ze základních pokynů pro lyžaře zní – nebrzděte až u turniketů, zastavte dříve a k vleku dojděte. Rodiče musejí dětem takové zásady bezpečného pohybu na sjezdových tratích vysvětlit a také bedlivě hlídat jejich dodržování. Jinak riskují zdraví či dokonce ohrožení života svých dětí,“ důrazně varoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí