+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Smrt běžkaře v Krkonoších

Krkonoše, 15. února 2012 – Asi pětatřicetiletý běžkař dnes odpoledne při sjezdu prudkého svahu spadl ze srázu do koryta potoka v blízkosti Richtrových bud a na následky nehody zemřel.
Smrt běžkaře v Krkonoších
Ilustrační foto

Záchranáře Horské služby z Pece pod Sněžkou ve tři čtvrtě na tři kontaktoval dispečink Záchranné zdravotnické služby. Podle informací zdravotníků sjížděla skupinka pěti lidí prudký svah od chalupy Na rozcestí. Během sestupu jeden z nich zřejmě nezvládl jízdu a ze srázu spadl po hlavě do potoka. „Ostatní jej ihned vytáhli z koryta, a protože nejevil známky života, začali s oživovacími pokusy. My jsme okamžitě sestavili záchranné družstvo, které na místo nehody dorazilo asi ve čtvrt na čtyři. Naši členové pak pokračovali v resuscitaci a za pomoci tzv. laického defibrilátoru monitorovali jeho stav,“ řekl k zásahu náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš. Uvedl, že k muži postupně dojelo deset záchranářů. Dispečink ZZS také během zásahu povolal vrtulník Letecké záchranné služby z Hradce Králové. Posádka LZS však nemohla kvůli silnému větru a velice nízké viditelnosti zasáhnout. „Mezi našimi muži je však jeden dobrovolník, který zároveň pracuje jako zdravotnický záchranář. Ten ovšem po konzultaci s dispečinkem ZZS a na základě monitorování stavu bezvědomého v 16:10 neúspěšnou resuscitaci na pokyn lékaře ukončil,“ popsal situaci náčelník Klepš. Členové HS se pak snažili zemřelého transportovat nejdříve na Richtrovy boudy a následovně do Pece. Vzhledem k tomu, že v lokalitě je 1 metr čerstvého a sypkého sněhu, byla tato akce velice obtížná a celý transport trval přibližně tři hodiny. „V Krkonoších vane v současné době silný vítr, na většině míst je takřka nulová viditelnost a hřebenové cesty jsou zcela zaváté. Nedoporučujeme proto především hřebenové túry a pohyb mimo značené cesty. Turisté by se měli vždy na nejbližší stanici Horské služby informovat, jaká je situace a kde jim může hrozit nebezpečí,“ důrazně varoval Adolf Klepš.

Bližší informace: Adolf Klepš, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 924 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí