+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana zasypaného snowboardisty v Beskydech

Beskydy, 17. února 2012 – Neuvěřitelné štěstí měl dnes odpoledne jedenadvacetiletý snowboardista, když jej zavalila masa sněhu při sesuvu, který sám v oblasti Pusteven způsobil. 
Záchrana zasypaného snowboardisty v Beskydech
Ilustrační foto

Mladík porušil v podstatě všechny zásady bezpečného pohybu v horách. „Nejen, že v době zvýšeného nebezpečí sněhových sesuvů jel ve volném terénu, ale přímo na svahu, na kterém takový sesuv mohl předpokládat. Neměl žádné vhodné vybavení, například lavinový vyhledávač, a kromě toho jel zcela sám. To, co se mu stalo, je jen logickým vyústěním jeho lehkomyslnosti,“ řekl Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy. Uvedl, že snowboardista neopatrnou jízdou způsobil sesuv sněhu o délce přibližně sta metrů. Sám zůstal pod sněhem, ale podařilo se mu duchapřítomně vyhrabat jakousi kapsu, takže mohl dýchat a především mohl mobilním telefonem zavolat pomoc. Tým tří členů HS s lavinovým výcvikem tak mohl být na místě sesuvu velmi rychle a podle údajů z mobilu jej záhy také našel. Ihned poté naštěstí nezraněného mladíka záchranáři vyprostili sněhovými lopatami. „Důrazně varuji návštěvníky našich hor před pohybem ve volném terénu, především pak na hřebenech a svazích se zvýšenou možností sesuvu sněhu. Vyzývám všechny lyžaře i snowboardisty, aby se nepouštěli mimo sjezdové trati v rámci tzv. freeride. Za současných podmínek, které v Beskydech panují, jim hrozí nebezpečí vážného zranění či dokonce ohrožení života nejen svého, ale i jiných lidí okolo,“ apeloval náčelník Pavlica. Dodal, že v horách je veliké množství sněhu a ke zraněným se kvůli tomu Horská služba vůbec nedostane ani se speciální technikou, kterou obvykle používá.

Bližší informace: Radim Pavlica, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 011, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí