+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Pátrání po zbloudilé seniorce

Šumava, 1. září 2012 – Krátkou, ale intenzivní pátrací akci si včera večer užili spolu s Policií ČR členové Horské služby Šumava, když v okolí Kubovy Huti hledali pětasedmdesátiletou turistku.

Pátrání po zbloudilé seniorce
Ilustrační foto

Žena byla ubytována ve zmíněné obci spolu s dalšími členy zájezdu seniorů. Kolem čtvrté hodiny odpoledne se sama vydala na procházku, která se ovšem změnila v bloudění prochladlými a deštivými šumavskými lesy. „Když se její přátelé sešli v šest večer na večeři, začali jí postrádat. Chvíli jí hledali, ale poté kontaktovali Polici ČR s tím, že paní se už dávno měla vrátit. Dispečink PČR se na nás s prosbou o pomoc při pátrání obrátil ve tři čtvrtě na sedm. My jsme okamžitě zorganizovali pátrací tým a do akce vyslali devět záchranářů se dvěma terénními automobily a jednou terénní čtyřkolkou,“ popsal počátek pátrání Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že paní si skutečně nevybrala vhodnou dobu pro výlet. Včera v oblasti centrální Šumavy po celý den pršelo a teplota se pohybovala kolem 10 stupňů nad nulou. I přesto však po hodině pátrání našli záchranáři HS na čtyřkolce ženu na lesní cestě asi pět kilometrů od Kubovy Huti směrem na Vimperk. Byla lehce prochladlá, vůbec nevěděla, kde je, ale jinak byla zcela v pořádku. Záchranáři jí proto hned předali policistům a ti jí převezli do místa, kde byla ubytována. Podle O. Zemana byla celá akce rychlá a účinná mimo jiné i díky skvělé koordinaci a spolupráci s pátracím týmem Policie ČR. „Doporučuji zejména seniorům, kteří neznají dobře prostředí našich hor, aby se nevydávali osamoceně na výlety do neznámého terénu. Všem pak radíme, aby u sebe měli vždy nabitý mobilní telefon, nejlépe s číslem Horské služby, aby mohli v případě nouze zavolat pomoc,“ apeloval na návštěvníky pohoří Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí