+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Rozsáhlá pátrací akce v Krkonoších

Krkonoše, 4. září 2012 – Masivní a v podstatě zbytečné pátrání po pětačtyřicetiletém muži mají za sebou v průběhu dnešní noci a rána v hřebenových partiích pohoří záchranáři HS Krkonoše i policisté.

Rozsáhlá pátrací akce v Krkonoších
Ilustrační foto

Muž se včera večer při sestupu ze Sněžky oddělil od skupinky přátel. Ti jej začali během noční túry pohřešovat a po půl jedenácté kontaktovali Horskou službu. Ta poté vše oznámila i Policii ČR a koordinovala s ní pátrací akci, která trvala až do dnešního rána. „Ihned jsme povolali záchranáře z okrsků Špindlerův Mlýn, Strážné, Benecko a Pec pod Sněžkou. Naši členové pak propátrali všechny hřebenové cesty, ale bezvýsledně. Před půl jednou v noci jsme proto požádali o pomoc vrtulník PČR,“ uvedl k akci náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš. Vrtulník pak mezi druhou a třetí pomocí termovize prohledal převážnou část prostoru mezi Slezským domem a Špindlerovou boudou, u které byl muž ubytován. Protože ani použitá technika nebyla úspěšná, přerušili po poradě záchranáři ve čtvrt na pět akci s tím, že budou pokračovat po rozednění.

„V šest ráno jsme nasadili celkem 37 členů HS, větší množství terénních aut i čtyřkolek a šest psovodů se psy. Prohledali jsme především sektory v okolí Luční boudy a česko-polskou hranici, tedy místa, kde byl muž naposledy spatřen,“ řekl náčelník Klepš. Dodal, že záchranáři během pátrání najezdili přes 220 kilometrů a stále bezvýsledně. Po celou dobu ovšem předpokládali, že ztracený turista utrpěl nějaký úraz nebo se zřítil. V prohledávaném prostoru je totiž velice exponovaný hřebenový terén. Proto se členové HS věnovali pátrání s maximálním nasazením. Během ranní akce se pak pohřešovaný ozval ze svého mobilního telefonu. Tvrdil, že omylem sešel na polskou stranu hor, kde vůbec neměl signál a nemohl tak oznámit, že je v pořádku. Kolem deváté hodiny proto PČR i Horská služba akci ukončila. „Důrazně upozorňuji turisty, že se nemají v horském terénu nikdy oddělovat od skupinek, natož se vydávat na túry osamoceni. Pokud ovšem zabloudí, měli by pak zprávu o tom, že se s nimi nic nestalo, jakýmkoliv způsobem podat HS či policistům,“ varoval Adolf Klepš s tím, že pokud by hledaný muž tak učinil, nemusela by tak rozsáhlá akce vůbec začít.

Bližší informace: Adolf Klepš, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 924 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí